Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата вирішить чи підлягає сплаті судовий збір на всіх стадіях оскарження дій державного виконавця

24 квітня 2018, 14:31
487
0
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду розгляне касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду у справі № 915/955/15 про оскарження дій органу Державної виконавчої служби.

За матеріалами справи апеляційний суд повернув апеляційну скаргу позивачу у зв'язку з несплатою судового збору.

Подаючи касаційну скаргу, скаржник зазначає, що позивачі, які звільнені від сплати судового збору при пред'явленні окремих позовів, а також деякі категорії осіб незалежно від виду позову звільняються від сплати судового збору в тому числі й при поданні апеляційних чи касаційних скарг. Скаржник посилається на Закон «Про судовий збір» та постанову пленуму ВГСУ від 21 лютого 2013року №7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України».

Колегія суддів Касаційного господарського суду передала справу на розгляд Великої Палати, оскільки вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові ВС від 18 січня 2018 року у справі № 565/256/15-ц.

У цій постанові міститься висновок про те, що судовий збір не підлягає сплаті за подання апеляційної та касаційної скарги у справах за скаргами на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби.

ВС у складі колегії суддів Касаційного господарського суду не погоджується з такою позицією, оскільки пп. 7 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону «Про судовий збір» (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) визначено ставку судового збору з апеляційної і касаційної скарг на ухвалу господарського суду, у розмірі однієї мінімальної заробітної плати. Зазначена норма стосується подання апеляційних і касаційних скарг на будь-які ухвали господарського суду, які підлягають оскарженню, незалежно від того, чи передбачено Законом справляння судового збору за подання тих заяв, за результатами розгляду яких виносяться відповідні ухвали.

Ухвалу у справі № 915/955/15 Касаційний цивільний суд виніс 15 березня 2018 року. Велика Палата назначила касаційний розгляд на 25 квітня 2018 року.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини