Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захоронення радіоактивних відходів збираються здешевити

17 квітня 2018, 14:30
304
0
Автор:
Реклама

Народні депутати збираються розділити радіоактивні відходи на 4 класи: дуже низькоактивні; низькоактивні; середньоактивні; високоактивні. Відходи відносяться до конкретного класу згідно з нормами і правилами по ядерній і радіаційній безпеці.

Відповідні зміни передбачені урядовим законопроектом № 6089 щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами, який сьогодні був прийнятий за основу.

Проект передбачає розширення системи класифікації радіоактивних відходів для їх захоронення. Чинний Закон "Про поводження з радіоактивними відходами" розділяє радіоактивні відходи на два типи: короткоіснуючі та довгоіснуючі. Захоронення короткоіснуючих РАВ має відбуватися в приповерхневих або поверхневих сховищах. Довгоіснуючі РАВ мають бути захоронені в стабільних геологічних формаціях.

У пояснювальній записці вказано, що з 3,4 млн. м куб. РАВ (які залишилися внаслідок Чорнобильської катастрофи) 98 % є довгоіснуючими. Захоронення відходів в двох типах сховищ, згідно з чинною українською класифікацією обійдеться бюджету в близько 750 млрд. грн.

Розподіл РАВ на класи відповідно до критеріїв прийнятності їх захоронення в чотирьох типах сховищ: в поверхневих, приповерхневих, на проміжних глибинах, в геологічному сховищі в 10 разів здешевить захоронення усіх РАВ в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини