Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграрний форум ААУ : в постійній боротьбі

Реклама

13 квітня Асоціація адвокатів України провела Всеукраїнський аграрний форум. Протягом дня передставники аграрної, юридичної та бізнес - спільноти ділилися з аудиторією своїм досвідом вирішення актуальних для агросфери проблем.

Форум роpпочався з дискусії про побудову ефективного та прибуткового агробізнесу. Про запоруки свого успіху розказали передставники аграрних лідерів країни : Agricom Group, Kinsel&Co.Consulting, Астарта-Київ та інших. Після історій успіху учасники форуму отримали змогу почути відповіді на найгостріші питання сучасного агробізнесу : починаючи від вирішення проблемних питань орендних відносин та можливих альтернатив договорам оренди, та закінчуючи ПДВ при експортних операціях та трансфертним ціноутворенням.

Зокрема, за словами Віктора Кобилянськогопартнера Crowe LF Ukraine, проблему суперечливої практики щодо правив поновлення договору оренди має скоро вирішити Велика Палата Верховного суду. Сам же він зупинився на альтернативах договорам оренди землі у роботі із земельним банком. Так, він проаналізував, у яких правових режимах можна обробляти землю, неможливу до отримання. Вигідною альтернативою може здатися емфітевзисоскільки він передбачає оборотоздатність. Але варто пам'ятати, що він можливий лише для приватних осіб. У свою чергу сервітут не передбачає правомочності володіння, а право користування є обмеженим. Крім того, сервітут не можна використати для вирощування сільськогосподарських культур. В. Кобилянський переконує, що заборона забудови сільгоспземель є міфом, хоча тут й варто виходити з призначення об' єкта, який збираються будувати. Тобто суперфіцій є альтернативою купівлі- продаж. Варто пам'ятати, що емфітевзис, сервітут та суперфіцій реєструються як обтяження, тому, до прикладу, емфітевзис може бути зареєстрований на землю, яка вже перебуває в оренді. Таким чином, застосовуючи альтернативу купівлі- продаж підмораторних земель, можна наразитися на визнання правочину удаваним. У сою чергу право постійного користування землею передбачає володіння але не користування, оскільки не передбачена функція розпорядження. Без згоди власника буде проблемним навіть укладення сервітуту.

Актуальним досі залишається питання захисту агробізнесуякому й була присвячена друга сесія форуму. Юристи обговорили всі ризики, які чатують на підприємців: починаючи від податкових перевірок та обшуків та закінчуючи можливістю силового рейдерського захоплення.

Як підготуватися до податкових перевірок та боротися з небажаними результатами, радили спеціалісти компанії ЛІГА:ЗАКОН: керівник Центру бухгалтерської аналітики Галина Зубар та керівник юридичного напряму інформаційної дирекції Анастасія Шевченка.

Як Г. Зубар, так й А. Шевченка наголосили на необхідності тісної співпраці бухгалтерів та юристів підприємства. Так, в зону відповідальності бухгалтерської служби входити: розробка та супровід регламентної документації; закріплення переліку осіб, уповноважених посвідчувати первинну документацію; нормативне визначення недоліків та неістотних критеріїв, які не впливають на зміст господарської операції. "Податкова перевірка - це як кіно, яку дивишся в перший разів - ніколи не знаєш, як може повернутися сюжет", - вважає А. Шевченка. Тому вона категорично не радить залучати юриста вже на стадії досудової підготовки. При цьому А. Шевченка визнає, що юристи подекуди ускладнюють життя, прописуючи в договорах порядок виконання, який потім не дотримується, внаслідок чого ситуацію доводитися виправляти в авральному режимі. Вона радить робити тільки ті, чого вимагає закон, а перед податковою перевіркою - звернутися до адвоката або юридичної компанії для проведення спільного моніторингу. А взагалі моніторинг необхідно проводити постійно: перевіряти конрагентаспівставляти інформацію з реєстрів. Крім того, необхідно проводити стрес-перевірки: кожен співробітник має отримати інструкцію як поводитися під година перевірки. Також слід визначити особу, яка безпосередньо спілкуватиметься з податковою. "Якщо кіно виявилось трилером, позицію компанії має висвітлювати одна людина", - запевнила А. Шевченка.

Тему трилерів, а саме обшуків підприємств агропромислового комплексу - продовжив Андрій Молчановмолодший партнер АТ "Вдовичен та партнери".

Перед розкриттям стратегій захисту адвокат нагадавши, що за статисткою 2015-2017 років 81 % клопотань про обшук булі задоволені судами. Вже з практики участі в обшуках він зазначив, що найпоширенішим порушенням є крадіжки, наприклад на відео було зафіксовано, як понять вкрав 20 тис. грн. Тому неодмінно слід проводити відеофіксацію слідчої дії, що передбачено Законом "Маски-шоу стоп". Тім не менш, існує багато міфів про новішали цього н/п акту, які й розвінчав А. Молчанов. Також він зупинився на реальних механізмах захисту : для здійснення копіювання інформації слід вимагати залучення спеціаліста; уважно перевіряти текст ухвали про обшук; залучати незалежних понятих та фіксувати дані про всіх осіб, залучених до обшуку; заперечувати проти вилучення майна та документів; детально фіксувати в протоколі всі порушення.

Не менш актуальною є тема захисту агрофірми від рейдерів. Про свій досвід антирейдерської боротьби розповів Дмитро Житченкокеруючий партнер АК Zhytchenko and Partners. Він радить стежити за своїм майном - відслідковувати реєстраційні діїякі вчиняються в реєстрах. Останнє є важливим з огляду на поширені випадки захоплення землі через скасування реєстрації або незаконну реєстрацію прав. Наприклад, один з держреєстраторів всупереч прямої боронуй самовільно скасував вчинену ним реєстраційну дію. Окрім моніторингу реєстраційних дій щодо своєї землі Д. Житченко радить вживати такі заходь протидії рейдерам: реєструвати кримінальні провадження; забезпечити арешт майна, корпоративних прав, заборону вчинення подальших реєстраційних дій; залучити охоронні структури; звернутися в антирейдерську комісію при Мінюсті; ініціювати цивільні або господарські поклич для забезпечення покличу, а також звертатися в адміністративні суди. Щодо кримінальної відповідальності рейдерів, то Д. Житченку невідомо про обвинувальні вироки стосовно таких осіб.

Завершився форум обговоренням шляхів розвитку та розширення агробізнесу. Учасникам, яких не лякають реалії ведення бізнесу в Україні (про що говорили весь день), розказали про наявні можливості та помилки, яких можна уникнути.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини