Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гроші за операцію не рахуються хабарем лікареві, - юрист

26 січня 2017, 11:11
11916
16
Реклама

Українська медицина - умовно безкоштовна. Нормою нашого життя стала плата хірургам за успішно проведену операцію, медсестрам - за догляд за хворими, акушеркам - за чуйне відношення до породіль.

В той же час, коли лікарі озвучують пацієнтові вартість тієї або іншої процедури, це викликає хвилю обурення в суспільстві. Медиків називають хабарниками і вимагають їх публічної "страти". Але згідно з буквою закону, вони все одно залишаються чесними громадянами.

Отримання звичайним лікарем грошей від пацієнта за лікарську діяльність не є хабаремроз'яснив юрист карної практики ЮК "Алексеев, Боярчуков і партнери" Володимир Рудниченко.

"Я ні в якому разі не рекомендую лікарям брати гроші з пацієнтів, я просто хочу, щоб вони знали свої права, - відмічає юрист. - За злочини, передбачені в статтях 354, 368 Карного кодексу Україниособа несе відповідальність тільки у разі отримання грошей за виконання або не виконання в інтересах дає неправомірну вигоду дій з використанням свого службового стану або положення, яке особа займає в установі. Таким чином, якщо лікар не обіймає керівну посаду, не є членом яких-небудь комісій і гроші йому даються не за використання свого положенняпосади в лікарні, а за здійснення професійної діяльності - це не злочин".

По словах В. Рудниченко, сьогодні навіть студентам юридичних спеціальностей на лекціях наводиться наступний приклад: якщо пацієнт передає лікареві гроші за успішну операцію або вподобану консультацію, тобто оцінює лікаря з професійної точки зору, це - не злочин.

В той же час, якщо лікар приймає винагороду за видачу лікарняного листа, визначення в іншу палату, госпіталізацію без медичних підстав - це отримання неправомірної вигоди (по-простому - хабар).

Відповідальність за отримання хабаря залежить від конкретної статті Карного кодексу, суми отриманої неправомірної вигоди, ознаки здирства і статусу лікаря. За усе це законом передбачені наступні покарання:
- штраф в розмірі від 4,5 тис. до 25, 5 тис. грн.;
- громадські роботи від 100 до 240 годин або обмеження свободи на термін від 2 до 3 років;
- арешт на термін від 3 до 6 місяців;
- позбавлення волі на термін від 2 до 12 років з позбавленням права займатися лікарською діяльністю або обіймати керівні посади від 1 до 3 років (використовується тільки для посадовців).

"У випадку якщо ви вважаєте, що від вас вимагають неправомірну вигоду (хабар), ваша перша дія - звернутися в поліцію. Звертатися в Національне антикорупційне бюро України недоцільно, тому що йому підслідні тільки факти отримання неправомірної вигоди керівниками державних і комунальних установ при сумі неправомірної вигоди більше 390 тис. грн.", - радить юрист.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини