Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотеку можна стягнути в старанному виробництві без відповідного рішення у рамках процедури стягнення засобів

10 січня 2017, 11:02
2810
0
Автор:
Реклама

Оскільки статтею 575 Цивільного кодексу іпотека визначений як окремий вид запоруки, норми Закону № 606 - XIV "Про старанне виробництво" дозволяють обернути стягнення на іпотечне майно для задоволення вимог іпотекодержателя.

Отже, норми цього Закону дозволяють держвиконавцеві передавати на реалізацію предмет іпотеки в ході примусового виконання рішень судів про стягнення на користь іпотекодержателя заборгованості, яка виходить із забезпечених іпотекою зобов'язань, при наступних умовах:

- відсутність у боржника якого-небудь іншого майна, на яке можна в першу чергу обернути стягнення;

- наявність заборгованості виняткова перед іпотекодержателем;

- дотримання порядку реалізації майна, визначеного Законом "Про іпотеку".

Згідно частинам першої і третьої статті 33 Закони "Про іпотеку" у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель має право задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Право іпотекодержателя на звернення стягнення на предмет іпотеки також виникає по підставах, встановлених статтею 12 Закону.

Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, старанному напису нотаріуса або згідно з угодою про задоволення вимог іпотекодержателя.

По сенсу статті 41 Закону "Про іпотеку" реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду, проводиться шляхом продажу на публічних торгах у рамках процедури старанного виробництва, передбаченої Законом "Про старанне виробництво", з дотриманням вимог справжнього Закону.

У статті 54 Закони "Про старанне виробництво" визначені особливості звернення стягнення на закладене майно. Зокрема, згідно частини восьмої цієї статті примусове звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється державним виконавцем з урахуванням положень Закону "Про іпотеку".

Таким чином, норми Закону "Про старанне виробництво" допускають звернення стягнення на предмет іпотеки в ході процедури старанного виробництва без відповідного рішення у рамках процедури стягнення засобів з іпотекодавця на користь іпотекодержателя.

Статтею 54 ці Закони передбачено, що звернення стягнення на закладене майно в порядку примусового виконання допускається по старанних документах для задоволення вимог стягувача-заставодержателя.

Така правова позиція була сформована Верховним Судом України в постанові від 14 грудня 2016 року у справі № 6-890цс16 про визнання недійсними публічних торгів по реалізації нерухомого майна.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини