Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відчуження майна юрособи за дорученням і праву господарського ведення не тотожні

2 грудня 2016, 17:50
2909
0
Автор:
Реклама

Доручення, яке видає юридична особа своєму представникові на здійснення угоди по відчуженню майна від імені юридичної особи, і згода власника майна на його відчуження, яку власник надає відповідно до статтею 136 ХК мають різну правову природу і не можуть бути ототожнені.

Частина третя статті 92 ГК встановлює виключення із загального правила визначення правових наслідків здійснення угоди представником з перевищенням повноважень. Для третьої особи, що уклала з юридичною особою договір, повноваження по представництву юрособи в цілому не мають юридичної силихоч би відповідні обмеження і існували на момент укладення договору.

Таке обмеження повноважень придбаває юридичну силу для третіх осіб у тому випадку, якщо саме воно, ця третя особа, вступаючи у відносини з юрособою і укладаючи договір, діяло недобросовісний або безрозсудно, зокрема, точно знало про відсутність у органу юрособи або його представника необхідного об'єму повноважень або повинно було, виявивши принаймні розумну обачністьзнати про це. Тягар доведення недобросовісної і безрозсудності в поведінці третьої особи несе юридичну особу.

Крім того, згідно частини першої статті 237 ГК представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право зробити угоду від імені іншої сторони, яку вона представляє.

Орган юридичної особи або інша особа, уповноважена його засновницькими документами, може видати доручення від імені юридичної особи іншому представникові (який не є органом юрособи або особою, яка відповідно до засновницьких документів юридичної особи або закону виступає від його імені) і уповноважити представника зробити угоду від імені юрособи, у тому числі вступаючи в правовідносини з третіми особами. Стаття 240 ГК допускає возможнось передоручення.

В той же час, згідно частинам першої і другої статті 136 ХК право господарського ведення є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження відносно окремих видів майна з відома власника у випадках, передбачених справжнім Кодексом і іншими законами. Власник майна, закріпленого на праві господарського ведення за суб'єктом підприємництва, здійснює контроль за використанням і збереженням майна, що належить йому, безпосередньо або через уповноважений їм орган, не втручаючись в оперативно-господарську діяльність підприємства.

У разі відчуження юрособою майна, яке закріплене за ним на праві господарського ведення, ця юрособа діє від власного імені, хоча і при обов'язковій наявності попередньої згоди власника майна. У разі видачі юрособою представникові доручення на здійснення відповідної угоди, впродовж терміну доручення або до припинення її дії від імені юридичної особи діє цей представник.

Також згідно частини першої статті 249 ГК особа, що видала доручення, за винятком безвідкличного доручення, може у будь-який час відмінити доручення або передоверенность.

При цьому, закон зобов'язує особу, що видала доручення і згодом відмінила воно, негайно повідомити про це представникові, а також відомим йому третім особам, для представництва перед якими вона була видана.

Частиною третьої статті 249 ГК передбачено, що права і обов'язки відносно третіх осіб, що виникли в результаті здійснення угоди представником до того, як він дізнався або міг дізнатися про відміну доручення, зберігають силу для того, що видало доручення, і його правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя особа знала або могла знати, що дія доручення припинилася.

Така правова позиція була сформована Верховним Судом України в постанові від 30 листопада 2016 року у справі № 6-2363цс16.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини