Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, коли письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою

10 жовтня 2016, 09:31
2321
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 21 вересня 2016 року розглянув справу 6-997цс16 за позовом вкладника до "Приватбанку" про стягнення грошових коштів.

При розгляді була сформована следущая правова позиція.

На підставі аналізу статті 1059 Цивільного кодексупункту 1.4 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особамипунктів 1.8, 1.9, 1.10, 10.1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютахпункту 2.9 глав 2 розділи IV Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні був зроблений наступний висновок.

Письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою, якщо внесення грошової суми на вкладний (депозитний) рахунок вкладника підтверджене договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або іншого документу, який відповідає вимогам, встановленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) і звичаями ділового обороту. Зокрема, такий документ повинен містити: найменування банку, що здійснив касову операцію, дату здійснення касової операції (у разі її здійснення в післяопераційний час - час виконання операції), а також підпис працівника банку, що прийняв готівку, і відбиток друку (штампу) або електронний підпис працівника банку, завірений електронним підписом САБ.

Вирішуючи питання про стягнення грошових коштів по договорах банківського вкладу, суди зазвичай встановлюють факт укладення відповідного договору, з'ясовують повноваження сторін на його укладення, факт внесення грошової суми на вкладний (депозитний) рахунок вкладника, а також дотримання вимог, передбачених законами і іншими нормативно правовими актами у сфері банківської діяльності по укладенню договору банківського вкладу і внесенню грошових коштів.

Рішення обгрунтовують належними і допустимими доказами, про що відмічають в мотивах прийнятого рішення з посиланням на конкретні факти.

Нагадаємо, відносно належної форми договору банківського вкладу в подібному ключі ВСУ висловлювався в постановах у справах № 6-118цс14, № 6-149цс13.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини