Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Будуть прийняті нові правила санітарних вирубувань

29 вересня 2016, 10:36
876
0
Реклама

Уряд планує прийняти нову редакцію Санітарних правил в лісах України, яка жорстко регламентує проведення санітарних вирубувань.

Правила поширюватимуться на усіх лісокористувачів (сьогодні Гослесагентству підпорядковане 73% лісів, а 27% - іншим постійним лісокористувачам, таким як Мінприроди, Міноборони, обласним радам і іншим).

Суцільні санітарні вирубування будуть заборонені у різних видах заповідниках, заповідниках і нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення хижих і інших птахів. Також буде заборонено вирубування дуплистих, сухостойных, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям.

У інших категоріях лісів буде обмежено проведення суцільних санітарних вирубувань виняткове моментами крайньої необхідності (ушкодження насаджень пожежами, шкідниками і хворобами лісу, стихійними явищами і техногенними діями міри їх загибелі) з обов'язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубуваннях.

Також буде розширений склад спеціальної комісіїяка визначає доцільність призначення суцільного санітарного вирубування, - до неї залучаються представники органів місцевого самоврядування.

Планування, обгрунтування і об'єми санрубок публікуватимуться на сайтах лісгоспів і облуправлінь.

Крім того, будуть чітко регламентовані вибіркові санітарні вирубування:
- проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню;
- складатиметься нумераційна відомість з вказівкою породи, категорії технічної придатності деревини і підстав для відбору їх у вирубування;
- дерева з дуплами будуть ставаться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям;
- зберігатимуться окремі сухостойные дерева, що повалили, служать місцем існування і захисту інших об'єктів живої природи (про це робитиметься відмітка в матеріалах відведення і лісорубного квитка);
- на територіях природно-заповідного фонду (окрім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатиметься неліквідна деревина об'ємом не менше 30 куб.м на гектар.

Прийняти зміни Кабмін планує наступного тижня. А на майбутнє плануються комплексні зміни до Лісового кодексу і інших нормативних актів.

За інформацією Гослесагентства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини