Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про оцінку впливу на довкілля готують до другого читання

17 серпня 2016, 11:40
683
0
Автор:
Реклама

У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи йде підготовка до другого читання проекту Закону про оцінку дії на довкілля (№ 2009-д).

Законопроект був прийнятий за основу 12 липня.

Метою законопроекту є встановлення правових і організаційних основ здійснення оцінки дії на довкілля і забезпечення виконання Україною зобов'язань у рамках Конвенції про оцінку дії на довкілля в трансграничному контексті (Конвенція Эспо) і Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі ухвалення рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхусская Конвенція).

Невиконання Україною ряду зобов'язань по Конвенціях вже стало предметом розгляду і ухвалення рішень про визнання України такий, чиє законодавство не відповідає положенням Орхусской Конвенції (пункт 3 Рішення ІV / 9h Нарад Сторін) і Конвенції Эспо (Рішення IV / лютий 2008).

Однією з причин ухвалення таких рішень є відсутність належної процедури оцінки дії на довкілляяка, зокрема, забезпечувала б можливість громадськості брати участь в ухваленні рішень, які можуть зробити негативний вплив на довкілля.

Також ухвалення Закону передбачене Угодою про асоціацію між Україною і Європейським Союзом з метою забезпечення імплементації в національне законодавство положень Директив Європейського парламенту і Ради 2011/92 / ЄС про оцінку дії окремих державних і приватних проектів на довкілля і 2003/4 / ЄС про доступ громадськості до інформації про природне довкілля.

До законопроекту поступила велика кількість зауважень і пропозицій від народних депутатів України.

Також за дорученням Голови Верховної Ради України поступили пропозиції від Конфедерації будівельників України, які мають бути розглянуті на найближчому засіданні комітету.

При підготовці законопроекту до другого читання також будуть розглянуті зауваження і пропозиції народних депутатів, які були озвучені при його розгляді на пленарному засіданні.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини