Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

29 липня 2016, 12:30
3039
0
Реклама

1. НБУ знову понизив облікову ставку

З 29 липня понижена облікова ставка НБУ з 16,5 % до 15,5 % річних. Про це говориться в рішенні Правління Національного банку від 28 липня № 172-рш "Про розмір облікової ставки". Таке пом'якшення монетарної политки в НБУ традиційно пояснюють зниженням ризиків для цінової стабільності.

2. Декларацію про відходи можна подати електронний

26 липня вступив в силу Порядок функціонування електронної системи здійснення дозвільних процедур у сфері поводження з відходами. Утримувачем і адміністратором системи є Міністерство екології і природних ресурсів. На кожну електронну декларацію автоматично створюється реєстраційна картка.

3. Затверджена нова форма звіту про використання прибутків неприбуткової організації

Наказом Мінфіну № 553 затверджена форма звіту про використання прибутків (прибули) неприбуткової організації. Наказ набуде чинності з дня його офіційної публікації, передбачуваний з 2 серпня. Відповідно, втратить силу наказ Миндоходов № 85 про затвердження форми і порядку складання податкового звіту.

4. Госпродпотребслужба має намір перевіряти підприємців

Госпродпотребслужба планує активніше реагувати на факти зловживань, навіть є вони опубліковані в Інтернеті або ЗМІ. Що відповідає доручення дав глава відомства, відмітивши, що у сфері безпеки харчової продукції мораторій на перевірки не діє. У служби є ряд законних підстав для здійснення перевірок суб'єктів господарювання - планові перевірки, звернення громадянина, рішення суду.

5. Діють нові порядки реєстрації РРО

26 липня вступив в силу наказ Мінфіну № 547яким затверджені: Порядок реєстрації і застосування РРО, вживаних для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги); Порядок реєстрації і застосування РРО, вживаних для реєстрації операцій по купівлі-продажу іноземної валюти; Порядок реєстрації і ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій; Порядок опломбування РРО.

6. Завершені формальності для запуску "Єдиного вікна" на митниці

Мінфін 25 липня завершив усі нормативні формальності для запуску "Єдиного вікна" на митниці з 1 серпня. Затверджений перелік документів, які необхідно подати контролюючому органу для держконтролю, перелік 192 місць митного оформлення товарів, в яких застосовуватиметься система "Єдиного вікна", а також 47 пунктів пропуску з автоматизованим контролем за переміщенням радіоактивних речовин. Очікується, що система значно спростить і прискорить проходження митниці.

7. Розробляється нове концесійне законодавство

Визначені консультанти, які працюватимуть над реформуванням стосунків у сфері концесій на реалізацію інфраструктурних проектів, - юркомпания Hogan Lovells. Передбачається розробка нового Закону про концесію. Оновлене законодавство повинне сприяти залученню великих інвесторів, що дозволить створити в Україні нові об'єкти дорожньої, портової, енергетичної і комунальної інфраструктури.

8. Затверджені порядок розрахунків податку на прибуток нерезидентів, діючих через постійне представництво

Мінфін наказом № 544 затвердив Порядок розрахунку податку на прибуток нерезидентів, що здійснюють діяльність на території України через постійне представництво. Також затверджені форми: Розрахунку податку на прибуток нерезидента, що здійснює діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складання окремого балансу фінансово-господарської діяльності; Розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7.

9. Українські фермери зможуть отримати пільгові кредити

Уряд погоджувало і винесе на ратифікацію ВР Фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком, у рамках якого € 400 млн буде виділено для малих і середніх фермерів. Термін надання кредиту - 12 років, з пільговою ставкою, на пільгові 4 року. Обрані банки здійснюватимуть відбір проектів, їх фінансування і моніторинг. Ресурс буде спрямований на розвиток інфраструктурних проектів, логістику, поліпшення умов сушки і переробки з/х продукції.

10. АМКУ запропонував обговорити методику розрахунку штрафів

На громадське обговорення винесений проект проект Рекомендаційних роз'яснень за розрахунком штрафів за порушення економічної конкуренції. При розрахунку штрафу буде вдосконалений облік фактичних обставин кожного випадку для забезпечення справедливого балансу між громадськими інтересами і правами учасників правовідносин. Пропозиції можна надавати до 31 липня, публічне обговорення відбудеться 3 серпня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини