Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд України

Скорочуючи штат, підприємство зобов'язане запропонувати тим, що звільняються вакантні посади за фахом

Розглянувши справу № 6-3048цс15Суд роз'яснивщо власник вважається належним що виконало вимоги частини другої статті 40, частини третьої статті 49-2 КЗоТ відносно працевлаштування працівника, що звільняється по скороченню штату, якщо запропонував йому наявну на підприємстві роботу, тобто вакантну посаду або роботу по відповідній професії або спеціальності або іншу вакантну роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду і так далі

Стягнення пені обмежується роком перед зверненням кредитора до суду

Розглянувши справу 6-3006цс15Суд роз'яснивщо позовна давність до вимог про стягнення пені обчислюється окремо за кожен день (місяць) нарахування пені. Право на позов про стягнення пені за кожен день (місяць) виникає щодня (щомісячно) на відповідну суму, а позовна давність обчислюється з того дня, коли кредитор дізнався або повинен був дізнатися про порушення права. Аналіз норм статті 266, частини другої статті 258 ГК дає підстави для висновку про те, що стягнення неустойки (пені, штрафу) обмежується останніми 12 місяцями перед зверненням кредитора до суду, а починається з дня (місяця), з якого вона нараховується, в межах терміну позовної давності на основну вимогу.

Неприпустимо об'єднання вимог, що підлягають розгляду в різних судочинствах

При розгляді справи № 6-942цс16 Суд нагадавщо не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом. Виходячи з цього заборони, у справі, що переглядається суд повинен був відкрити провадження у справі в частини вимог, що відносяться до цивільної юрисдикції і відмовити у відкритті провадження у справі про вимоги, коли їх розгляд проводиться за правилами іншого виду судочинства.

Держвиконавець зобов'язаний дотримувати Закон про іпотеку при зверненні стягнення на предмет іпотеки

Розглянувши справу № 6-315цс16Суд роз'яснивщо примусове звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється державним виконавцем з урахуванням положень Закону "Про іпотеку". Предмет іпотеки у виконання рішення суду про стягнення кредитної заборгованості не можна реалізовувати без дотримання вимог цього Закону.

Положення пункту 4 частини першої статті 268 ГК не поширюються на позови прокуратури, що пред'являються від імені держави і спрямовані на захист права держвласності, порушеного незаконними правовими актами органу держвлади

Розглянувши справу № 6-3029цс15Суд роз'яснивщо з урахуванням статусу держави і його органів як суб'єктів владних повноважень, положення пункту 4 частини першої статті 268 ГК (про нерозповсюдження позовної давності на вимогу власника про відміну актів влади, що порушують право власності - пункт був виключений у 2012 році) не поширюються на позови прокуратури, що пред'являються від імені держави і спрямовані на захист права державної власності, порушеного незаконними правовими актами органу державної влади. На такі позови поширюються положення статті 257 ГК відносно загальної позовної давності, і на підставі частини першої статті 261 ГК течія позовної давності починається з дня, коли держава в особі його органів як суб'єктів владних повноважень упізнало або могло дізнатися про порушення прав і законних інтересів. До такого ж висновку ВСУ прийшов в постановах від 16 вересня 2016 року у справі № 6-68цс15 і від 30 вересня 2015 року у справі № 3-539гс15.

Трудова суперечка між ТОВ і директором розглядається в цивільному процесі

Розглянувши справу 6-162цс16Суд роз'яснивщо спори по позовах осіб по захисту порушених трудових прав, заснованих на положеннях норм трудового законодавства, підлягають розгляду за правилами цивільного судочинства. У справі, що переглядається позивачем - фізичною особою були заявлені вимоги до товариства з обмеженою відповідальністю про відновлення на роботі і виплаті середнього заробітку за час вимушеного прогулу заявлені по захисту порушених трудових прав, засновані на положеннях КЗоТ.

Частина спадку, не охоплена заповітом, наслідує спадкоємцями згідно з (до яких відносяться і спадкоємці по заповіту) законом на загальних підставах

Розглянувши справу № 6-2946цс15Суд роз'яснивщо частина спадку, не охоплена заповітом, наслідує спадкоємцями згідно із законом на загальних підставах. У число цих спадкоємців входять також спадкоємці згідно із законом, яким інша частина спадку була передана по заповіту.

Банк може відібрати квартиру, куплену в період відсутності запису про іпотеку в реєстрі

При розгляді справи № 6-1562цс15 Суд у черговий раз сформував правову позицію, згідно якої при відміні незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсним, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключено запис про обтяження, дію іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису, який виключений на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього запису. Іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в Державний реєстр іпотек. Відмітимо, раніше ВСУ дійшов висновкущо не можна відібрати предмет іпотеки, якщо він проданий в період дії рішення про недійсність іпотеки.

Якщо кредитор змінив термін виконання основного зобов'язання, піврічний термін пред'явлення вимоги до поручителя обчислюється з цієї дати

Розглянувши справу 6-368цс16Суд роз'яснивщо пред'явивши вимогу про повне дострокове погашення заборгованості по кредиту, сплаті відсотків за користування кредитом і пені, кредитор відповідно до частини другої статті 1050 ГК міняє термін виконання основного зобов'язання і впродовж 6 місяців, починаючи з цієї дати зобов'язаний пред'явити позов до поручителя. Таким чином, якщо кредитор на підставі частини другої статті 1050 ГК змінив термін виконання основного зобов'язання, то передбачений частиною четвертої статті 559 ГК шестимісячний термін підлягає обсчету від цієї дати.

Якщо кредит не був повернений за умовами договору, він, відсотки і пеня стягаються в межах позовної давності, що обчислюється зі зміненої дати повернення

Розглянувши справу № 6-1188цс16Суд дійшов висновкущо з боржника, що не повернув засобу за кредитним договором в належному розмірі (згідно з угодою у разі невиконання позичальником зобов'язань впродовж більш ніж 90 календарних днів термін користування кредитом вважається минулим, і позичальник зобов'язаний впродовж одного робочого дня погасити кредит в повному об'ємі, сплатити відсотки за фактичний час використання кредиту і штрафні санкції), стягаються відсотки по кредиту і пеня по відсотках в межах терміну позовної давності. Роз'яснено, що витікання позовної давності на основну вимогу означає її витікання і на додаткову вимогу (стягнення неустойки, накладення стягнення на закладене майно і так далі).

Суд не відмінить іпотеку, якщо батьки збрехали про відсутність у дитини прав на майно

Розглянувши справу № 6-1024цс16Суд роз'яснивщо помилкове повідомлення батьками, які є одночасно законними представниками дитини, про відсутність прав дитини на майно, що передається в іпотеку, не може бути основою для визнання іпотеки недійсної по їх позову.


Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини