Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки роботи ВР за тиждень: суди, пенсії, ліки, авто

3 червня 2016, 11:11
3650
0
Реклама

Перший тиждень літа ознаменувався активною пленарною роботою Верховної Ради України. Прийнятий ряд важливих законів, зокрема, президентська судова реформа і реформа старанної служби. Відміняється оподаткування пенсій, держреєстрація інвестицій, спрощується реєстрація ліків і растаможка автомобілів. Також деякі важливі зміни схвалені за основу.

ЮРЛИГА підготувала короткий огляд прийнятих Верховною Радою цього тижня рішень.

Прийнято

Основні зміни

Що ще передбачено


Закон "Про судоустрій і статус суддів"
(законопроект № 4734)


Передбачений перехід до 3-звеньевой судовій системі з Верховним Судом в якості касаційної інстанції.

Будуть створений Вищий суд з питань інтелектуальної власності і Вищий антикорупційний суд.

Також передбачається створення Вищої ради правосуддя.


Розширюється перелік підстав звільнення суддів, проводитиметься моніторинг способу життя судді (включаючи дані про родичів).

Визначений новий порядок обрання голів суддів, їх повноваження і так далі

Очікується, що новий Верховний Суд почне роботу у березні 2017 року.
подробиці >>>

Закон "Про внесення змін до Конституції України (відносно правосуддя) " (законопроект № 3524)

Закон міняє статус суддів, порядок їх призначення, відповідальність, зводить суддівський імунітет до функціонального, встановлює монополію адвокатури на представництво в судах, вводить інститут конституційної скарги, урізаються функції прокуратури.

Передбачений перехідною період для імплементації змін. Так, представництво виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.
подробиці>>>

Закон "Про органи і осіб, що здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" (законопроект № 2506а)

Вводиться інститут приватних виконавців, визначається їх правовий статус, особливості їх фінансового забезпечення і тому подібне

Закон визначає основи організації і діяльності по примусовому виконанню судових рішень і рішень інших органів (посадовців) органами державної старанної служби і приватними виконавцями. Регулюється процедура придбання і зупинки права на здійснення відповідної діяльності і так далі

Закон "Про старанне виробництво" (законопроект № 2507а)

Визначені умови і порядок виконання судових рішень і рішень інших органів (посадовців), які підлягають примусовому виконанню у разі їх невиконання в добровільному порядку.

Встановлено, на підставі яких старанних документів рішення підлягають примусовому виконанню.
подробиці>>>

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно відміни обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій" (законопроект № 2763)

Відміняється держреєстрація інвестицій - натомість вводиться подача форм і термінів статистичної звітності про вже здійснені іноземні інвестиції.

Реалізація таких змін дозволить максимально спростити залучення іноземних інвестицій в економіку України.
подробиці>>>

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно звільнення від оподаткування пенсій" (законопроект № 4542)

Відміняється оподаткування НДФЛ пенсій.

При цьому будуть налогооблагаться по ставці 18% суми пенсій, якщо їх розмір перевищує 10 740 грн., - в частині такого перевищення.

Також налогооблагаются пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають чи оподаткуванню обкладаються в країні їх виплати.
подробиці>>>

Закон про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу відносно стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів (законопроект № 3251)

Передбачається тимчасово, до 31 грудня 2018 року, понизити ставки акцизного податку на транспортні засоби, вживані, залежно від виду ТС і потужності його двигуна.

Очікується, що такі зміни позитивно вплинуть на розвиток автомобільного ринку і дозволять громадянам легалізувати свої придбані автомобілі, які зараз знаходяться в митному режимі транзиту.

Також реалізація закону сприятиме розвитку малого і середнього бізнесу як на ринку автопродажів, так і надання страхових послуг і послуг з автомобільного сервісу.
подробиці>>>

Закон про внесення змін до ст. 9 Закону "Про лікарські засоби" відносно державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів (законопроект № 4484)

Для усіх лікарських засобів скорочений термін ухвалення рішення по їх реєстрації з місячного терміну до 10 робочих днів.

Передбачається спрощена реєстрація ліків, які виготовляються і використовуються в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді і ЄС.

Очікується, що прийняття цих змін дозволить спростити здійснення держреєстрації лікарських засобів, розширить їх перелік на фармацевтичному ринку, поліпшить доступ населення до якісних медикаментів і приведе до здешевлення ліків для населення.
подробиці>>>

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно управління об'єктами державної і комунальної власності" (законопроект № 3062)

Управління держпідприємствами, а також хозобществами, де доля держави складає 50% і більше, здійснюватиметься наглядовою радою, до складу якої можуть входити незалежні члени.

Посадовці держорганів (керівники міністерств) будуть відсторонені від управління державними компаніями.

На держпідприємствах введуть корпоративне управління відповідно до стандартів ОЭСР. Підприємства повинні будуть проходити обов'язковий аудит і оприлюднити інформацію про свою діяльність.
подробиці>>>

За основу - законопроект № 4591 "Про Установу бізнес-омбудсмена"

Законопроект визначає організаційні і правові основи створення і діяльності Установи бізнес-омбудсмена, його завдання, права і функції.

Установа є недержавною некомерційною організацією, яка сприяє захисту суб'єктів підприємництва, в т.ч. захисту від корупції і інших форм недобросовісної поведінки у сфері господарювання.
подробиці>>>

За основу - законопроект № 4373 про внесення змін до КоАП відносно посилення відповідальності за управління ТС в стані сп'яніння

Пропонується посилити відповідальність за управління ТС в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції.

Збільшуються розміри штрафів і терміни позбавлення права управління ТС.
подробиці>>>

За основу - законопроект № 2018 про внесення змін до ГК відносно права на зміну по батькові

Пропонується встановити право особи змінити своє по батькові.

Зміни були розроблені з метою виконання рішення ЕСПЧ у справі "Гарнага проти України".
подробиці>>>



Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини