Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МЗС розповіло, чим ризикують українці при поїздках в РФ

28 квітня 2016, 14:00
1632
1
Реклама

Міністерство закордонних справ України із стурбованістю відмічає, що тривають випадки безпідставного затримання громадян України на території Російської Федерації, застосування до українців неприпустимих методів фізичної і психологічної дії (в т.ч. тортур) і тому подібне

Зокрема, останнім часом почастішали випадки затримання/арешту громадян України, серед особистих речей яких нібито виявлені сторонні предмети, в т.ч. наркотичні речовини, "підкинуті" третіми особами при їх в'їзді або перебування на території РФ.

МЗС рекомендує: проявляти пильність і уважність в контактах з будь-якими сторонніми особами, в т.ч. з посадовцями РФ, уповноваженими проводити митний, паспортний і усі інші види контролю.

Окрім цього, МЗС попереджає про поширення практики залучення до злочинної діяльності по незаконному перевезенню наркотичних речовин шляхом надання пропозицій про працевлаштуванні експедиторами для доставки товару в країни ближнього зарубіжжя. Українців заарештовують в Російській Федерації по звинуваченню в незаконному ввезенні на територію РФ наркотичних речовин у відправленнях, які вони перевозили.

МЗС рекомендує: проявляти підвищену обережність і пильність при отриманні пропозицій від посередницьких структур або окремих осіб по транспортуванню товару через кордон.

Вказаними діями, а також численними фактами несполучення дипломатичним і консульським установам України в РФ про затримання громадян України, незабезпеченням їх невід'ємного права на зустріч з консульським посадовцем, російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права в області дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов'язання.

МЗС рекомендує: при плануванні поїздок в Російську Федерацію реально оцінювати існуючі риски і існуючі погрози і ретельно зважувати необхідність в здійсненні таких подорожей.

При виникненні на території РФ будь-яких випадків затримання, негуманного звернення, фізичного і психологічного тиску з боку російських органів або громадян необхідно невідкладно звертатися на гарячу лінію Центру оперативного реагування МЗС (+38 044) 238-16-57 або безпосередньо на гарячі лінії консульських установ України, розташованих на території РФ (Москва +7 919 768-77-96, Новосибірськ +7 913 799-27-75, Ростов-на-Дону +7 918 587-99-93, Санкт-Петербург +7 921 304-05-72, Єкатеринбург +7 953 000-02-07).

Джерело: МЗС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини