Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР пропонує розв'язати проблему "сплячих акціонерів"

16 грудня 2015, 14:55
1268
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку розробила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством".

Пропонується врегулювати питання участі в управлінні акціонерними товариствами т.з. "сплячих акціонерів"тобто таких, які до 12 жовтня 2014 року не скористалися своїм правом на зарахування акцій, що належать ним, на рахунки в цінних паперах в депозитарній системі.

Зараз існує велика кількість таких акціонерів, у зв'язку з чим АТ несуть чималі витрати на плату послуг депозитарних установ за обслуговування рахунків, здійснення розсилки повідомлень таким акціонерам і так далі. Вказані акціонери, у свою чергу, обмежені законодавством в реалізації своїх прав по таких цінних паперах.

Законопроектом пропонується визначити:

- порядок відновлення власником обліку права власності на цінні папери і відновлення своїх прав по таких цінних паперах;

- механізм визнання такими, які вважаються викупленими емітентомцінних паперів, власник яких впродовж року не скористається процедурою відновлення обліку права власності на такі цінні папери;

- порядок виплати емітентом власникові цінних паперів, які вважаються викупленими, їх ринковій вартості.

Передбачається, що таке удосконалення законодавства сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в АТ, дозволить емітентам зменшити свої витрати, а "сплячим акціонерам" - отримати грошову компенсацію.

Джерело: НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини