Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ представила своє бачення системи БПП

1 грудня 2015, 14:49
1436
4
Автор:
Реклама

Рада адвокатів України рішенням від 13 листопада 2015 року № 125 ствердив звіт Національній асоціації України, присвячений системі безкоштовної правової допомоги. НААУ вказала на поточні проблеми і надала рекомендації відносно її реформування.

У звіті йде мова про недосконалість системи надання безкоштовної правової допомоги, яка зараз існує в Україні. Відзначається, що не гарантуються важливі основні права людини, яка її потребує.

"Недоліки в законодавстві і практику надання БПП створили можливість неприпустимого тиску і контролю на адвокатів з боку держави. Існуюча модель БПП створює серйозні корупційні риски і погрожує незалежності української адвокатури. Враховуючи це пропонується невідкладно змінити існуючу систему БПП на систему, яка забезпечить ефективне і прозоре використання засобів, що поступають в систему безкоштовної правової допомоги, повага до прав людини і дотримання професійних прав і гарантій адвокатів на справедливій, прозорій і недискримінаційній основі"- вказано в документі.

Пропонована НААУ модель безкоштовної правової допомоги передбачає фінансування системи державою в особі Міністерства фінансів, при тому, що оперативний контроль і забезпечення її функціонування забезпечуватиметься тільки адвокатурою, а держава в цій функції може бути представлена, наприклад, інститутом омбудсмана.

Комітет законодавчих ініціатив відносно адвокатської діяльності при НААУ ініціював збір пропозицій по змінах до Закону про безкоштовну правову допомогу. Зараз передбачається, що в новій моделі буде створено юридичну особу публічного права (наприклад, Фонд правової допомоги), заснований державою, але керовані незалежно від нього адвокатським співтовариством. Такий Фонд фінансуватиметься державою і зовнішніми донорами і спонсорами, у тому числі приватним сектором. Цей Фонд розробить чіткі критерії, по яких особа має право на отримання БПД, при цьому буде забезпечено, щоб така допомога "не надавалася усім підряд, як зараз, а тільки соціально уразливим категоріям осіб", які насправді її потребують.

Фонд правової допомоги контролюватиметься радою, яка очолює незалежний адвокат, обраний в ході вільних і відкритих виборів на певний термін. Рада в
більшості складатиметься з представників адвокатури і в меншості - з представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і представника
Міністерства фінансів. Рада матиме секретаріат з невеликою кількістю співробітників, що відповідають за його функціонування.

Передбачається, що кожен адвокат матиме право без яких-небудь додаткових тестувань або перевірки кваліфікації, добровільно надавати БПП. Щоб мати право брати участь в справах БПП, адвокатові треба буде надати в реєстр попередню інформацію про те, що він бажає надавати БПП, у яких саме справах і в які періоди часу. Відзначається, що такий підхід допоможе забезпечити реалізацію вільного вибору захисника на конкурсній основі, оскільки особа зможе вибрати собі захисника із списку адвокатів, згенерованого правоохоронними органами з реєстру. Адвокати, готові надавати БПП, також матимуть можливість регулярно підвищувати свою кваліфікацію через участь в різних заходах (семінарах, тренінгах, конференціях, форумах і так далі), які організовуватимуться найвищими і регіональними органами адвокатського самоврядування.

Із звітом можна ознайомитися тут

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини