Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект "Про освіту" буде допрацьований

26 листопада 2015, 15:28
955
1
Реклама

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань науки і утворення 25 листопада був розглянутий урядовий проект Закону "Про освіту", який нещодавно зареєстрований у ВР під № 3491.

Міністр освіти Сергій Квит повідомив, що враховуючи багато зауважень Міністерство згодне на доопрацювання законопроекту.

На відміну від чинного Закону "Про освіту", проект дає визначення основним термінам системи освіти. Законопроект передбачає прозорість і публічність прийняття і реалізації управлінських рішень, відповідальність органів управління і установ освіти перед суспільством, інституціональне відособлення здійснення функцій контролю або нагляду і функції забезпечення діяльності учбових закладів. Також проектом вводиться свобода особи у виборі форм і видів освіти.

Важливою перевагою законопроекту, на думку Міністра, являється введення інституту суспільно-державного управління і державно-приватного партнерства.

Документ також містить чіткі механізми залучення громадськості до участі в реалізації освітнього процесу. Зокрема, уперше на законодавчому рівні передбачається можливість створення батьківських комітетів як органів громадського нагляду в дошкільних, позашкільних і загальноосвітніх установах.

Передбачається введення нової структури рівнів освіти - дошкільна освіта, повна загальна середня освіта, позашкільна, професійна, вища освіта, освіта дорослих.

У системі формальної освіти проектом передбачено наступні рівні освіти : дошкільна, початкова, базова середня, профільна середня освіта, перший базовий рівень професійної освіти, другий вищий рівень професійної освіти, початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти, перший бакалаврський рівень вищої освіти, другий магістерський рівень вищої освіти, третій освітньо-науковий рівень вищої освіти (PhD), науковий рівень вищої освіти.

Окрім формального, передбачається введення неформального і информального навчання. А також проектом вводяться спеціалізовані види освіти - художнє, спортивне, військове, наукове. Проект також закладає основні положення для подальшої розробки механізмів для утворення осіб з особливими освітніми проблемами.

Заплановано введення 12-річної школи. Так, навчання учнів по програмах 12-річної повної загальної середньої освіти почнеться: для початкової освіти - 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року, для профільної середньої освіти - з 1 вересня 2018 року. Як пояснив Сергій Квит, основна мета введення 12-річного навчання - зменшення учбового навантаження на учня, надання йому права вибору предметів в старшій школі.

Передбачається, що сертифікація педагогів поступово замінить атестацію. "Для того, щоб учитель мав стимул для руху вперед, ми хочемо прив'язати рівень заробітної плати учителя до його кваліфікаційної категорії і таким чином заохотити його підвищувати свою кваліфікацію", - пояснив Міністр.

Джерело: МОН

Відмітимо, як соообщил Володимир Гройсман, за пропозицією профільного Комітету "день освіти" в Раді (розгляд проектів на пленарному засіданні) відбудеться 10 грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини