Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УХСПЧ припиняє співпрацю з НААУ

22 вересня 2015, 13:18
760
4
Автор:
Реклама

Український союз Хельсінкі з прав людини опублікував заяву про неприйнятність будь-якої співпраці з органами Національної асоціації адвокатів України, підписане Миколою Козыревым (голова правління УХСПЧ) і Аркадієм Бущенко (виконавчий директор УХСПЧ).

Приведений повний текст заяви :
УХСПЧ обурений черговим проявом пригнічення свободи слова в адвокатурі України. УХСПЧ виражав свою стурбованість спробами керівництва НААУ притягнути до дисциплінарної відповідальності директора Координаційного центру за поданням правової допомоги Андрія Вишнєвського за висловлювання їм своїх думок і оцінок стану справ в адвокатурі.

10 вересня 2015 року кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області прийняла рішенняяким позбавила адвоката Вишнєвського права на заняття адвокатською діяльністю. Саме так керівництво НААУ визнало доречним завершити свою публічну суперечку з адвокатом Вишнєвським: удавшись до дисциплінарного покарання і позбавивши останнього права на професію на підставі його незгоди з поглядами і образом мислення керівництва асоціації.

Ми вважаємо, що використання дисциплінарної відповідальності для доказу правоти або неправоти будь-яких думок неприйнятний в демократичному суспільстві. Особливо осоружно такі методи виглядають, коли використовуються в адвокатурі для пригнічення думки, яка не подобається керівництву адвокатського самоврядування.

Ми рахуємо це рішення - одно з найзухваліших порушень права на свободу вираження. Відверта зневага керівництвом української адвокатури одним із засадничих прав людини, систематичне спроби подавити вільну дискусію в адвокатурі, викликають велику заклопотаність щодо спроможності адвокатського співтовариства виконувати свою місію, - а саме, бути хранителем прав і свобод людини і захищати людину від організованого свавілля.

На жаль, події в адвокатурі починаючи з 2013 року свідчать про те, що адвокатуру намагаються перетворити в середу одностайності і слухняності. Ми вважаємо, що громадянське суспільство має право чекати від адвокатури зовсім інших якостей і доброчесностей.

Враховуючи системний і цілеспрямований характер дій керівництва НААУ впродовж більш ніж двох років, несумісних з демократичними принципами і основними принципами прав людини, УХСПЧ заявляє про неприйнятність для Союзу будь-якої співпраці з органами Національної асоціації адвокатів України.

УХСПЧ також заявляє про свою підтримку постраждалим від таких довільних дій адвокатам і виражає готовність надати юридичну допомогу тим адвокатам, права яких були порушені діями або рішеннями органів Національної асоціації адвокатів України.

Джерело: УХСПЧ

Нагадаємо, Аркадій Бущенко відмовився брати участь у форумі НААУ через її політику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини