Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Международные стандарты правосудия в области арбитража для украинской Фемиды

29 травня 2015, 13:37
2641
0
Автор:
Реклама

Захід, організований при підтримки Посольства США в Україні, юридичних фірм "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" Україна, ENGARDE, White&Case, Асоціації юристів України і в співпраці з Комісією ООН по праву міжнародної торгівлі (ЮНСИТРАЛ), зібрало більше 100 суддів з усієї України.

Не секрет, що українські компанії часто виявляються сторонами різних арбітражних розглядів, що проходять в самих різних юрисдикціях. І частенько, як результат, українські суди стикаються з різноманітними питаннями, пов'язаними з визнанням і приведенням у виконання як самих арбітражних угод, так і іноземних арбітражних рішень. Як пояснив один з організаторів семінару, Олександр Волков, адвокат Юридичного бюро "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" Україна -- "враховуючи, що ці питання є надзвичайно складними, а у українських суддів досить обмежений інструментарій отриманих знань і доступ до міжнародних ресурсів, ми прийняли рішення забезпечити можливість нашим суддям отримати фундаментальні знання з питань міжнародного арбітражу від ведучих світових і українських експертів".

Першим доповідачем виступив партнер міжнародної юридичної фірми White&Case Джон Виллемс (Париж, Франція), розповівши про формальні і матеріальні критерії, які оцінюють практики при тлумаченні арбітражних угод. Особливе місце у своїй доповіді Джон Виллемс приділив питанням арбитрабильности суперечок, тобто можливості розглянути певну категорію справ в арбітражах взагалі. Крім того, доповідач помітив, "що більше 150 країн є учасниками Конвенції, і суди багатьох країн вже виробили певні підходи до тлумачення положень Конвенції, тому прецеденти з багатьох юрисдикцій допоможуть українським суддям дати необхідні знання по правильному застосуванню Конвенції".

Наступний спікер, барристер, член Королівського Інституту Арбітрів, Ієн Шеридэн (Лондон, Сполучене Королівство) приділив увагу підходам англійських судів до питань тлумачення дійсності арбітражних угод. Він пояснив аудиторії, що "від англійського судді, якому належить тлумачити арбітражну обмовку, не варто чекати лише формального відношення". Зокрема, Шеридан розмежував, які іменного дефекти арбітражних обмовок в практиці англійських судів роблять арбітражну угоду "недійсною, такими, які втратили силу, або не можуть бути виконані", а які дефекти арбітражної обмовки англійські суди не визнають значними для визначенні згоди сторін передати суперечку в арбітраж.

Питання визнання і виконання іноземних арбітражних рішень освітив партнер міжнародної юридичної фірми "Clifford Chance", екс-заступник Глави Міжнародного Арбітражного Суду Міжнародної Торгової Палати (ICC) (Париж, Франція) Саймон Гринберг. Він відмітив, що підстави для відмови у виконанні і визнанні іноземних арбітражних рішень є фундаментом ст. 5 Конвенцій, і деякі юрисдикції, включаючи Україну, мають неоднозначну практику виконання іноземних арбітражних рішень. Окрім опису усіх підстав для відмови у виконанні, передбачених Конвенцією, Гринберг акцентував увагу суддів, що "ст. 5 Конвенцій тільки надає "можливість" суддям відмовити в запиті на виконанні, а не робить такі підстави такими, що "зобов'язують" суд відмовити, при їх встановленні в процесі розгляду".

Українською практикою за визначенням арбитрабельности суперечок і існуванням паралельних процесів поділився партнер юридичного бюро "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" Україна Маркіян Ключковский. Підняте ним питання про можливість передачі корпоративних суперечок породило жваву дискусію серед учасників семінару, а приклади паралельних процесів, одночасно по одному контракту в міжнародному арбітражі і національних судах, викликало багато практичних питань.

Закривав семінар голова Харківського апеляційного господарського суду Павло Тихий, який заявив -- "ми дуже раді, що перший семінар подібного роду і рівня пройшов в Харкові, а саме в Харківському апеляційному господарському суді. Харків завжди славився своєю юридичною освітою і наукою, і по праву вважається одним з юридичних і інтелектуальних центрів України. Удвічі приємно, що завдяки цьому семінару Харків об'єднав не лише суддів різних спеціалізацій з судів різних рівнів з усієї України, але також і зарубіжних фахівців".

За словами юриста Юридичного бюро "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" Україна Сергія Уварова, який виступив модератором однієї з секцій семінару, "повчальні заходи, такі як це, допомагають показати працівникам української Феміди основні стандарти, прийняті світовою судовою практикою по відношенню до арбітражу, які будь-який інвестор, що приїжджає в Україну, чекає тут отримати". На його думку, "окрім структурної реформи судоустрою необхідно працювати над підвищенням рівня підготовки суддів і залучення їх до міжнародних традицій правосуддя. Ми щиро сподіваємося, що цей семінар вніс свою, хай і невелику, внесок у виконання цього завдання".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини