Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майно фізособи-підприємця може бути розділене між дружинами

1 квітня 2015, 17:34
4906
5
Автор:
Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 11 березня 2015 року було розглянуто справу № 6-21цс15 по суперечці колишнього подружжя про визнання права власності.

Виходячи з аналізу ст.ст. 57, 60, 61 Сімейного кодексу був зроблений висновок про те, що майно фізичного особи-підприємця може бути об'єктом загальної спільної власності подружжя і предметом розподілу між ними з урахуванням загальних вимог законодавства відносно критеріїв визначення загального майна подружжя і способів розподілу його між ними. Майно фізособи-підприємця (яке він використовує для господарської діяльності) вважається загальним майном подружжя, як і інше майно, придбане в період браку, за умови, що воно придбане за рахунок тих, що належать дружинам засобів.

При здійсненні розділу майна в судовому порядку суд повинен виходити з презумпції рівності доль, а також з вимог ст. 71 СК, згідно якої розподіл майна, що є об'єктом права загальної спільної власності подружжя, здійснюється шляхом виділення його в натурі або реалізується за виплату грошової компенсації вартості його долі у разі неподільності майна (частина 2 ст. 364 Цивільного кодексу). При цьому, згідно частини 3 ст. 71 СК речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, який використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

У справі, яка переглядається, судом встановлено, що нерухоме майно (нежитлові будівлі) було придбане одним з подружжя в період браку і використовується ним для здійснення підприємницької діяльності. В той же час, зробивши висновок про те, що спірне майно відноситься до правового режиму загальної спільної власності подружжя, суд апеляційної інстанції одночасно дійшов взаємовиключних висновків про те, що це майно належить чоловікові як фізичному особі-підприємцеві, але не вирішив по суті суперечку про розділ вказаного майна.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини