Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які обмеження для банківських операцій підготував Кіпр?

28 березня 2013, 17:47
402
1
Автор:
Реклама

В результаті істотного зменшення ліквідності на Кіпрі і ризику відтоку грошових коштів з банківських рахунків Міністерство Фінансів Республіки Кіпрнаслідуючи рекомендації Голови Центрального Банку Республіки Кіпр, підготувало пакет тимчасових обмежень відносно банківських операцій і операцій з готівковими грошовими коштами, а саме:

1. Максимальна сума зняття готівкових грошових коштів не повинна перевищувати 300 євро в день (чи еквівалент в іноземній валюті) відносно кожної особи в кожній кредитній організації. Загальна кількість готівкових грошових коштів, знятих з усіх рахунків (в основному, зняття грошових коштів з дебетових карт і карт передоплати, зняття грошових коштів в касах кредитних організацій, а також зняття грошових коштів з кредитних карт з їх зарахуванням в рахунок поточних рахунків) цієї фізособи в кожній кредитній організації, підсумовуватиметься. Якщо ліміт на зняття готівкових грошових коштів, який встановлюється на кожен день, не був досягнутий особою впродовж дня, то він має право зняти грошові кошти у рамках ліміту, що залишився, в наступний час.

2. Чеки не можуть бути обміняні на готівкові грошові кошти.

3. Безготівкові грошові розрахунки або переклади з депозитів / грошових коштів на рахунки за кордоном або в інших кредитних організаціях забороненіза винятком наступних випадків :

- виплати по операціях, здійснюваних у рамках звичайної підприємницької діяльності, підтверджувані відповідними документами;

- виплата в розмірі до 5 000 євро в день може здійснюватися без обмежень;

- виплати в розмірі від 5 001 євро до 200 000 євро підлягають схваленню Комітетом. Перелік запитів на виплати у рамках цієї категорії мають бути спрямовані в Комітет відповідної кредитної організації щодня з вказівкою сум кожної виплати і загальної суми виплат, а також кількістю виплат у рамках цієї категорії. Комітет, який повинен прийняти рішення впродовж 24 годин, повинен взяти до уваги наявність необхідної доступної ліквідності в кредитній організації;

- виплати у розмірі більше 200 000 євро, враховуючи, що схвалення Комітету отримане з урахуванням ситуації з ліквідністю в кредитній організації;

- виплата зарплати співробітникам, за наявності підтверджувальних документів;

- витрати на оренду житла в розмірі до 5 000 євро в квартал і витрати на навчання родичів до першого ступеня спорідненості, що навчаються за кордоном, мають бути підтверджені відповідними документами. Плата за навчання має бути здійснена тільки на користь фактичного одержувача за наявності відповідних підтверджувальних документів.

- оплата або грошові перекази за межі Республіки Кіпр за допомогою використання дебетових карт, кредитних карт або карт передоплати в розмірі до 5 000 євро в місяць відносно кожної особи з кожного банку.

4. Дострокове розірвання термінових депозитних рахунків забороненоза винятком випадку, коли ці грошові кошти потрібні для погашення кредиту, виданого цією кредитною організацією.

5. При закінченні терміну банківського депозиту 5 000 євро або 10 % від загальної суми (велика з двох величин) за бажанням власника рахунку мають бути перекладені на поточний банківський рахунок або на цю суму має бути відкритий новий терміновий депозит в цій кредитній організації. Відносно суми, що залишилася, термін її повернення подовжується на один місяць.

6. Грошові кошти, перекладені з депозитів на поточні рахунки, підлягають обмеженням, які поширюються на поточні рахунки.

7. Особи, подорожуючі за рубіжможуть мати при собі готівкові грошові кошти в євро або в іншій валюті, сума яких не перевищує 1 000 євро (чи еквівалент в іноземній валюті) відносно кожної поїздки за рубіж.

8. Фінансові операції, платежі і інші переклади, які не були завершені до набуття чинності цих заходів, також повинні відповідати новим правилам. Ті фінансові операції, виплати або переклади, які не були авторизовані кредитною організацією до набуття чинності даних правил, мають бути скасовані і ініційовані наново.

9. Обмеження застосовні відносно усіх рахунків, відкритих в кредитних організаціях, платежів і грошових переказів незалежно від валюти.

Обмеження не застосовуються у наступних ситуаціях:

- грошові перекази з-за кордону в Республіку Кіпр;

- зняття грошових коштів з дебетових або кредитних карт, емітованих іноземними кредитними організаціями відносно рахунків, відкритих за кордоном;

- виплата грошових коштів по чеках, випущених по рахунках, відкритих в іноземних кредитних організаціях за кордоном;

- зняття готівкових грошових коштів з рахунків кредитних організацій в Центральному Банку Кіпру;

- стороною розрахунків виступають дипломатичні місії;

- стороною розрахунків виступає Республіка Кіпр;

- стороною розрахунків виступає Центральний Банк Республіки Кіпр.

Ці заходи діятимуть впродовж семи днів, починаючи з 27 березня 2013 р.

Інформація підготовлена експертами кіпрського офісу "Эрснт энд Янг".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини