Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня реєструвати права на нерухомість будуть тисячі держреєстраторів і нотаріусів

28 грудня 2012, 11:02
3093
0
Реклама

Згідно із Законом № 5037 - VIз 1 січня 2013 року в Україні державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, будівлі і споруди і тому подібне) проводитиметься за спрощеною процедурою за принципом "єдиного вікна". Реєстрацію проводитимуть держреєстратори прав на нерухоме майно і нотаріуси. На сьогодні в Україні створено 583 органи державної реєстрації прав, в яких працює 2646 державних реєстраторів. Кількість державних і приватних нотаріусів складає 6835 осіб.

Органами державної реєстрації прав здійснюватиметься "первинна" реєстрація речових прав на нерухоме майно (новозбудованих будинків, квартир в новобудовах або земельних ділянок, що формуються), а також усіх прав на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року.

Орган держреєстрації прав по місцезнаходженню нерухомого майна реєструватиме відповідні права і видавати свідоцтво про право власності на нерухоме майно. Терміни реєстрації не перевищуватимуть 14 робочих днів з моменту подачі відповідної заяви. Право власності на земельну ділянку здійснюватиметься після держреєстрації цієї земельної ділянки в Державному земельному кадастрі.

До речі, на сайті Державної реєстраційної служби розміщений спеціальний Довідник для користувачів реєстраційними послугами, в якому можна ознайомитися з адресами органів держреєстрації прав, надаються роз'яснення і так далі

Нотаріусами реєструватиметься перехід права власності на нерухоме майно, тобто, здійснюватиметься "вторинна" державна реєстрація нерухомості. При посвідченні договорів купівлі-продажу, міни, дарування нерухомого майна і земельних ділянок, придбання права власності на успадковану нерухомість і т.д нотаріус здійснюватиме одночасно процедуру державної реєстрації права власності на нерухоме майно в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Відомості в Реєстр нотаріус вноситиме практично "день в день". Буде забезпечено функціонування цієї процедури за принципом "єдиного вікна", коли нотаріус особисто здійснюватиме державну реєстрацію і видаватиме виписки з Реєстру.

Плата за держреєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжили встановлена у виді державного митаяка буде однаковим на усій території України.

Так, за проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно державне мито стягуватиметься у розмірі 7 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (що складає 119 грн.)а за державну реєстрацію інших речових прав на нерухоме майно, і обтяжень прав на нерухомі речі - 3 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, тобто 51 грн..

Права на нерухоме майно, що виникли і зареєстровані в установленому порядку до 2013 року, визнаватимуться дійсними і з 1 січня 2013 року. Законодавство не передбачає обов'язку звертатися за їх "перереєстрацією" в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. У разі звернення за бажанням особи за проведенням такої перереєстрації державне мито не стягується.

За інформацією прес-служби Мінюсту.

Читайте також:
Нова процедура реєстрації прав на нерухомість може спричинити махінації;
"Старі" реєстри прав на нерухомість продовжать функціонувати в 2013 році.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини