Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадянам не подобаються умови в приміщеннях судів, а експертів турбує фінансування

23 листопада 2012, 09:37
104
2
Автор:
Реклама

22 листопада 2012 р. в приміщенні Верховного Суду України відбувся круглий стіл на тему: "Презентація і обговорення результатів моніторингу доступності, незалежності і справедливості правосуддя в Україні". Як раніше повідомляла ЮРЛИГА, 15 серпня цього року стартувало опитування громадян на предмет визначення стану незалежності суддів в Україні. Розробники опитування пропонували відповісти на декілька питань про комфортність умов перебування громадян в суді, облиште, якості і доступності інформації, ефективності організації роботи суду, коректності і ввічливості суддів по відношенню до відвідувачів і сторін у справі. Ну і фінальне питання - чи був суд незалежний і беспристрастен при рішенні справи?Відповідне опитування серед експертів почався ще раніше. Їх на відміну від громадян просили детально пояснити, що не так і чому (детальніше читайте в матеріалі: "Безсторонність суддів визначить опитування громадян").


Що стосується виводів експертів, то вони відмічають такі позитивні тенденції проведеної судової реформи: новий відбір кандидатів на посади суддів і призначення на посади суддів уперше; віднесення Державної судової адміністрації до органів судової влади; формальну і церемоніальну роль Президента і Верховної Ради при призначенні суддів на посади уперше і обранні безстроково.

Серед негативних чинників в першу чергу експерти відмічають проблему фінансування судової влади за залишковим принципом. Також експерти вважають, що пропозиції по формуванню бюджету судової влади повинні обговорюватися парламентом перед прийняттям бюджету.

А ось аналіз результатів опитування громадян-відвідувачів судів показав, що найбільшими проблемами функціонування судової системи є ефективність організації роботи суду і умови перебування громадян у будівлі суду. Незважаючи на досить позитивну оцінку відношення до громадян з боку суддів і працівників апаратів судів, кількість громадян, невдоволених рівнем спілкування з суддями і працівниками апаратів судів, складає 10% від усіх опитаних. Загальна кількість опитаних - 21 тис. 28 чоловік.

Що стосується рівня незалежності, безсторонності і справедливості судового розгляду справ, то згідно з результатами 56,31% опитаних повністю задоволені, 22,95% - частково, а 11,47% - утруднювалися дати оцінку.

Джерело: Судова влада.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини