Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити, коли визнання договору недійсним вимагає особу, що не є його стороною?

8 листопада 2012, 10:21
169
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах розглянув справу № 6-107 цс 12, предметом якого була суперечка про визнання договору недійсним за позовом особи, яка не була стороною цього договору.

При розгляді цієї справи ВСУ зробив правове укладення: якщо позивач, не будучи стороною оспорюваного ним договору, домагається відновлення свого права на річ, яка була предметом цього договору, то виходячи з правової природи спірних правовідносин між сторонами існують речово-правові стосунки, і належним способом захисту є віндікація (ст.ст. 387, 388 ГК) - якщо річ знаходиться у володінні відповідача чи визнання права власності (ст. 392 ГК) - якщо річ не вибула з володіння позивача, проте його право на неї не визнається відповідачем.

Положення ч. 3 ст. 215 ГК України при рішенні такої категорії справ підлягають застосуванню у тому випадку, якщо позивач не домагається відновлення свого права на річ, яка була предметом оспорюваного ним договору, а його порушене право може бути відновлене шляхом повернення сторін договору до первинного стану в результаті визнання цього договору недійсним.

За інформацією ВСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини