Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові вимоги до нотаріуса і його помічника схвалені в першому читанні

6 червня 2012, 17:55
9558
8
Реклама

Урядовим законопроектом № 10364 (зі змінами) передбачаються нові вимоги до кандидатів в нотаріуси. Особі, що претендує на цю посаду, знадобитися 6 років юридичного стажу, причому не менш 3-х з них - на посаді помічника нотаріуса. Тобто шлях до крісла нотаріуса лежатиме тільки через посаду помічника. За чинним законодавством для того, щоб стати нотаріусом, вимагається тільки 3 року загального юридичного стажу, вимоги про попередню роботу помічником взагалі відсутні.

Помічник нотаріуса за проектом придбаває абсолютно інший статус. За ним пропонується закріпити обов'язок дотримання нотаріальної таємниці, право брати участь в прийомі клієнтів, веденні реєстрів, складанні проектів угод і видаваних документів. Проте, на жаль, нотаріус може мати тільки одного помічника. Стати помічниками нотаріусів згідно з проектом зможуть далеко не усі. Для них висуваються вимоги по здобуттю вищої освіти кваліфікаційного рівня фахівця або магістра і, головне - по наявності не менше чим трирічного юридичного стажу. Чинне законодавство в плані вимог до помічників незрівнянно ліберальніше - воно не пред'являє до них ніяких вимог.

На усіх нотаріусів покладається додатковий обов'язок по дотриманню встановлених законом спеціальних вимог до поведінки, неодноразове порушення яких за проектом є основою для анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Ще одно цікава пропозиція проекту - з переліку підстав для анулювання свідоцтва нотаріуса хочуть виключити таку основу як власна ініціатива нотаріуса. Проти цієї пропозиції виступає Головне науково-експертне управління при Верховній Раді, що пропонує "залишити за особами, які займаються нотаріальною діяльністю, право на анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю".

У проекті детальніше, ніж в чинному Законі, виписані усі нюанси державного регулювання нотаріальної діяльності. Перевірка роботи як державних, так і приватних нотаріусів - як і раніше прерогатива держави. За останнім закріплені повноваження по встановленню розмірів плати за додаткові послуги правового і технічного характеру. Повноваження Нотаріальної палати по нотаріальному самоврядуванню в тексті проекту практично не виписані.

Прийняти проект в першому читанні рекомендували як профільний Комітет з питань правової політики, так і Головне науково-експертне управління. Проте Управління зробило обмовку про те, що до другого читання слід врахувати і виправити ряд моментів, тоді як Комітет зауважень не висловив і погодився з суб'єктом законодавчої ініціативи - урядом - в тому, що нотаріат необхідно реформувати і далі, підвищуючи якість нотаріального обслуговування і покращуючи доступ громадян до нотаріальних послуг.

Посилення вимог до кандидатів в нотаріуси і помічники, очевидно, слід вважати мірою, від якої і чекають підвищення якості нотаріальних послуг. Як нотаріусом, так і помічником, у разі ухвалення законопроекту у такому вигляді, важче буде стать. А нотаріуси зіткнуться, з одного боку, з проблемою пошуку кадрів, що відповідають вимогам нового закону, а з іншої - вимушені будуть обходитися тільки одним помічником, що навряд чи посприяє доступності нотуслуг і швидкості обслуговування клієнтів. Чинне законодавство не обмежує число помічників.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини