Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ: при купівлі-продажі земельної ділянки збір на пенсійне страхування не стягується

5 квітня 2012, 11:25
294
0
Реклама

Пенсійний фонд у своєму листі № 7107/03-20 від 27 березня 2012 року роз'яснив, чи слід стягувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу земельної ділянки.

Платниками згаданого збору згідно із законом є набувачі нерухомості, за винятком державних ДЗИГ, що придбаває майно за рахунок держзасобів, іноземних держав, що користуються імунітетом і привілеями, а також громадян, що придбавають житло уперше або що стоять в черзі на придбання житла. Ця норма закріплена пунктом 9 статей 1 Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Об'єктом оподаткування є вартість нерухомості.

ПФУ вважає, що під нерухомістю слід розуміти об'єкти, що підпадають під визначення основних фондів по Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" (на думку Фонду збори, не віднесені Податковим кодексом до державних або місцевих, стягуються за правилами, встановленими тими нормативними актами, які діяли до набуття чинності НК, до тих пір, поки новими законами про админуслугах не буде врегульовано їх стягування).

Згідно із законом про оподаткування прибутку нерухомістю признаються житловий будинок, його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж і так далі, але не земельна ділянка.

І тому, вважає ПФУ, земельна ділянка (його вартість) не є об'єктом оподаткування збору на пенсійне страхування

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини