Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив порядок реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі

13 травня 2011, 09:00
2301
0
Реклама

Постановою КМУ від 11 травня 2011 року № 491 затверджений Порядок державної реєстрації заповітів і спадкових договорів в Спадковому реєстрі.

Порядком визначена процедура держреєстрації в Спадковому реєстрі заповітів і спадкових договорівзавірених в Україні, а також завірених (складених і прийнятих на зберігання) і зареєстрованих в іноземних державах згідно з Конвенцією про впровадження системи реєстрації заповітів.

Спадковим реєстром є електронна база даних, що містить відомості про завірені (складених і прийнятих на зберігання) заповіти і спадкові договори, заведені спадкові справи і видані свідчення про право на спадок. Утримувачем Реєстру є Мінюста його адміністратором є держпідприємство "Інформаційний центр" Міністерства.

Реєстраторами Реєстру є нотаріусияк державні, так і приватні, а також вказане підприємство Мінюстувідносно заповітів і спадкових договорів, завірених в органах місцевого самоврядування, консульських установах.

Держреєстрація заповітів, змін до них і відміни заповітів, спадкових договорів здійснюється шляхом внесення в Реєстр даних про заповідача, завірення заповіту, видачу дубліката заповіту і інших даних. Основою для такої реєстрації є заява, складена за формою, затвердженою Мінюстом.

Слід зазначити, що 20 квітня набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про впровадження системи реєстрації заповітів".

Цим Законом доповнені норми ГК положеннями про те, що усі завірені нотаріусами (і іншими, встановленими законом посадовцями) заповіти, зміна і відміна заповітів, а також спадкові договори підлягають обов'язковій реєстрації в Спадковому реєстрі. Порядок реєстрації встановлюється урядом.

Детальніше про цей Закон читайте в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН Набуває чинності Закон про реєстрацію заповітів в Спадковому реєстрі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини