Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуває чинності Закон про реєстрацію заповітів в Спадковому реєстрі

19 квітня 2011, 10:40
1732
0
Реклама

20 квітня 2011 року набуває чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про впровадження системи реєстрації заповітів".

По-перше, цим Законом доповнені норми ГК положеннями про те, що усі завірені нотаріусами (і іншими, встановленими законом посадовцями) заповіти, зміна і відміна заповітів, а також спадкові договори підлягають обов'язковій реєстрації в Спадковому реєстрі. Порядок реєстрації встановлюється урядом.

По-друге, Закон "Про нотаріат" доповнений положенням про те, що нотаріуси забезпечують реєстрацію заповітів, зміни і відміни заповітів в Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабміном.

Крім того, встановлено, що інформація про наявність заповіту у вигляді витягання із Спадкового реєстру за життя заповідача видається тільки йому, проте після смерті може видаватися (згідно зі змінами, внесеними в частину 8 ст. 8 Закону "Про нотаріат") будь-якій особі, що пред'явила документ про смерть заповідача (свідоцтво про смерть, як правило).

У такий спосіб гарантується право усіх потенційних спадкоємців дізнатися про наявність заповіти і про місце його зберігання.

Як видно з назви Закону, він прийнятий у виконання положень Конвенції про впровадження системи реєстрації заповітів (вона набула чинності для України 31 грудня 2010 року). Згідно Конвенції реєстрації підлягають:

- завірені заповіти, пред'явлені нотаріусові, держоргану або якій-небудь особі, що має право їх реєструвати, або інші заповіти, передані на зберігання органу або особі, уповноваженому приймати такі заповіти на зберігання, коли при прийомі на зберігання складається офіційний документ про це;

- власноручно складені заповіти, передані на зберігання нотаріусові або уповноваженій особі, що має право приймати їх на зберігання, коли офіційний документ про прийом заповіту на зберігання не складається.

Головною метою Конвенції названо прагнення створити систему реєстрації заповітів, що дозволяє реєструвати заповіт для зменшення ризику того, що воно залишиться чи невідомим буде знайдено із запізненням, а також для сприяння виявленню заповіту після смерті заповідача, у тому числі і за кордоном.

Необхідно відмітити, для України усі описані правовідносини не є новими. Ще 17 жовтня 2000 року було затверджено Положення про спадковий реєстр. Причому заповіти, зміни до них, відміна заповітів, спадкові договори згідно з цим документом підлягають обов'язковій реєстрації в цьому Реєстрі, а порядок видачі витягань з Реєстру такий же, як встановлений в набуваючому чинності Законі.

Таким чином, набуваючий чинності Закон, по-перше, спрямований на забезпечення положень Конвенції, а по-друге, на законодавче закріплення правовідносин, давно регульованих підзаконним нормативним актом.

Детально про усі зміни в правовому полі України читайте в системах ЛІГА :ЗАКОН! З системами ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди будете забезпечені усією необхідною нормативно-правовою і аналітичною інформацією, що допоможе Вам приймати тільки правильні і законодавчо обгрунтовані рішення!

До 22 квітня у Вас є можливість безкоштовно* підключитися до систем ЛІГА :ЗАКОН!

* За умови единоразовой плати абонентського обслуговування за 4 місяці. Вартість стартового пакету складає 60 грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини