Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Золотовалютним резервом тепер можна розплачуватися по боргах України

9 липня 2010, 14:19
1098
2
Реклама

Парламент ухвалив Закон (по законопроекту № 6659)яким внесені зміни до законів, регулюючих діяльність НБУ.

Як випливає з пояснювальної записки до проекту, він підготовлений для виконання зобов'язань України, передбачених Меморандумом про економічну і фінансову політику, ув'язненим у рамках загальної з МВФ програми "Стенд-бай", а також зобов'язань перед Світовим банком. Документ містить зміни до Закону про НБУ відносно порядку розподілу прибутку Нацбанку; цілей його діяльності; гарантій політичної незалежності; компетенції підрозділів; розробки основних принципів грошово-кредитної політики; заборони надання кредитів державі; інформування громадськості про діяльність банку; організації внутрішнього і зовнішнього аудиту.

Законом дозволяється використання золотовалютного резерву на повернення Нацбанком валютних засобів (включно з відсотками за користування і іншими обов'язковими нарахуваннями) міжнародним фінансовим організаціям, іноземним центробанкам і іншим кредиторам.

Пріоритетом діяльності НБУ визначена цінова стабільність. Підтримка стабільності банківської системи не повинна заважати пріоритетної мети. Закріплені також серед цілей - сприяння "стійким темпам росту економіки" і підтримка економічної політики уряду.

Відкориговані повноваження Ради НБУ, посилені вимоги до його членів (введені вимоги про 10-річний досвід роботи в органах державної влади, міжнародних финорганизациях або банках, бездоганній діловій репутації, відсутності судимості)заборонено поєднання цього статусу з представницьким мандатом, керівною роботою в органах держвлади і юридичних осіб, в політпартіях.

Крім того, змінені повноваження Правління НБУ, визначений його склад і порядок його формування, введена норма про обов'язковий для повноважності кворумі в дві третини складу.

Термін повноважень глави НБУ продовжений до 7 років. Заборонено обіймати цю посаду одній особі два терміни підряд. Передбачені (до цього відсутні в Законі) вимоги до кандидата на цей пост, у тому числі аналогічні викладеним вище вимогам до членів Ради НБУ. Йому також заборонено прямо або опосередковано володіти акціями (частями, паями) юрособ.

Відкориговані і основи для звільнення глави НБУ. Серед запропонованих - втрата бездоганної ділової репутації.

Стандарти і правила ведення бухобліку і финотчетности банків, встановлювані НБУ, згідно із законом повинні будуть відповідати Міжнародним стандартам финотчетности.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини