Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни в оплаті за оренду держмайна у воєнний стан: 8 травня набрала чинності постанова КМУ

Реклама

Ми вже інформували, що Кабмін урегулював питання плати за оренду державного та комунального майна у воєнний стан (детальніше).

8 травня набрала чинності урядова постанова від 7 травня 2024 року № 512 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. № 634».

Документом установлено, що фізичним особам та фізичним особам - підприємцям, призваним або прийнятим на військову службу після введення воєнного стану до його припинення чи скасування, не нараховується плата за оренду державного та комунального майна за період з 1 числа місяця, в якому їх було призвано або прийнято на військову службу, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати закінчення проходження ними військової служби.

Факт призову або прийняття на військову службу та факт закінчення проходження військової служби підтверджується шляхом надсилання орендарем відповідного повідомлення, до якого додана копія військово-облікового або іншого документа, виданого компетентним органом, що дає змогу встановити дату початку та/або закінчення проходження ним військової служби.

Зазначене повідомлення надсилається орендодавцю за договором оренди державного чи комунального майна у паперовій або електронній формі.

Вищенаведеним орендарям, які:

  • повідомили про початок проходження ними військової служби, але через три місяці після припинення чи скасування воєнного стану не повідомили про закінчення чи продовження проходження ними військової служби, плата за оренду державного та комунального майна нараховується у повному обсязі з 1 числа місяця, що настає за третім місяцем після припинення чи скасування воєнного стану;

  • продовжують використовувати орендоване державне чи комунальне майно або надали його у користування іншим особам, орендна плата нараховується у повному обсязі з 1 числа місяця, у якому за результатами контролю балансоутримувачем/орендодавцем встановлено факт такого користування.

Також установлено, що орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, не нараховується орендна плата за період з 1 числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку бойових дій або тимчасової окупації, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації, що визначаються відповідно до зазначеного переліку. При цьому нарахування орендної плати таким орендарям здійснюється з урахуванням змін, затверджених цією постановою, починаючи з 1 січня 2024 року. Надмірно сплачена зазначеними орендарями орендна плата підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Перевірки з питань фінмоніторингу 2024: кого стосуються та як підготуватись?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини