Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо строк досудового розслідування закінчився, справу має бути закрито: позиція НААУ

Реклама

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У Національній асоціації адвокатів України попереджають про порушення прав підозрюваного.

Відповідні зауваження направлено до Мін'юсту, який просив НААУ висловити бачення адвокатами таких ініціатив.

У НААУ нагадали, що згідно з чинною редакцією п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК кримінальне провадження закривається, коли після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу (крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи).

В Асоціації послалися на ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка гарантує кожному право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку.

Статтею 283 КПК визначено загальні положення закінчення досудового розслідування, відповідно до яких особа має право на розгляд обвинувачення проти неї в суді в найкоротший строк або на його припинення шляхом закриття провадження.

Ця норма покликана дисциплінувати орган досудового розслідування, зазначили в НААУ. Адже наявність у особи підозри або обвинувачення має для неї певні обмежувальні наслідки. Саме тому відповідно до закону прокурор у найкоротший термін після повідомлення особи про підозру повинен здійснити одну з таких дій:

  • закрити кримінальне провадження;

  • звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;

  • звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру.

Зважаючи на це, у ст. 284 КПК сформульовані підстави для закриття кримінального провадження. Однією з них є закінчення строку досудового розслідування.

Національна асоціація адвокатів України наголосила, що вилучення п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК призведе до порушень прав учасників кримінального провадження, а також створить умови для зловживань з боку слідчих і прокурорів.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Юрист? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини