Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо підтримала законопроєкт про добровільну мобілізацію ув'язнених: що він передбачає

Реклама

10 квітня народні депутати 281 голосом «за» підтримали в першому читанні за основу законопроєкт № 11079-1 щодо можливості добровільної мобілізації українських в'язнів.

Однак вступити до лав ЗСУ зможуть далеко не всі ув'язнені і лише після ретельної перевірки та за рішенням суду.

Про це поінформувала Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, яка виступила однією із співавторів законопроєкту.

Проєкт було розроблено за ініціативою Мін'юсту, Міноборони та Генерального штабу.

Ініціатори законопроєкту наголошують, що повномасштабна війна йде на виснаження, тому за рахунок добровільної мобілізації ув'язнених можливе часткове вирішення проблеми нестачі людей на фронті. Своєю чергою, збільшення особового складу дасть змогу забезпечити частині військовослужбовців, які цього потребують, ротацію.

«Суспільство повинно розуміти, що не всі, хто перебуває за гратами, є кримінально-асоціальними елементами. Багато серед в'язнів тих, хто опинився у місцях позбавлення волі через ДТП або фінансові злочини, багато патріотів, які написали сотні листів з проханням дозволити захищати Батьківщину, є люди, які мають бойовий досвід тощо», - зауважила Олена Шуляк.

Пані Шуляк пояснила: законопроєкт передбачає добровільну участь засуджених у бойових діях, але лише тих, хто відповідає вимогам до проходження військової служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах. Але одного бажання засудженого недостатньо.

Для початку він має подати відповідну заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання. Після цього проходить медогляд у в'язниці і лише після цього його дані потрапляють до ТЦК, де військова частина розглядає можливість мобілізації.

Після рішення ТЦК відбувається перевірка у військово-лікарської комісії, і лише за умови, якщо фізіологічно-психічний стан ув'язненого відповідає вимогам, його заява разом з пакетом документів надходить до суду, який приймає рішення: задовільне або ні. Якщо рішення суду позитивне, Нацгвардія доставляє засудженого до ТЦК, де формують відповідні спеціалізовані підрозділи військових частин. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиме командир військової частини, куди вони потрапляють. А ще цих людей будуть брати на окремий облік у військовій частині.

Разом з тим вступити до лав ЗСУ зможуть далеко не всі ув'язнені. Винятки становлять ті з них, хто:

  • ув'язнений за злочини проти основ національної безпеки України;

  • ув'язнений за умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;

  • ув'язнений за сексуальне насильство;

  • має судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 - 156-1, 258 - 258-6, частиною четвертою статті 286-1 Кримінального кодексу, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Юрист (Преміум). Отримайте максимум інструментів legal research, повну базу законодавства і судової практики, засоби контролю від юридичних ризиків. Замовте зараз з економією 40%.

Читайте також:

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини