Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроекти про внесення змін, що стосуються судочинства, потребують доопрацювання: НААУ

Реклама

Національна асоціація адвокатів України направила зауваження та пропозиції до проектів законів № 7574 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в ЄСІТС представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами - підприємцями» та № 7574-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в ЄСІТС представниками правничих професій, юридичними особами та щодо особливостей судового провадження в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

Правовий аналіз здійснили комітети НААУ з господарського права та процесу, з цивільного права та процесу і адміністративного права та процесу.

Серед іншого, у НААУ дійшли думки, що обов'язок подавати процесуальні та інші документи по справі з використанням ЄСІТС має стосуватися лише заяв по суті справи (позовна заява, відзив, відповідь на відзив, заперечення на відповідь, пояснення третіх осіб), клопотань про приєднання доказів та інших документів.

Крім того, НААУ вважає, що недоцільно вносити зміни, які стосуються судочинства, під час воєнного стану та загалом щодо:

- введення письмового провадження, яке не узгоджується ні з чинним ЦПК України, ні з ГПК України, оскільки таке провадження у вказаних кодексах України відсутнє;

- права суду з власної ініціативи прийняти рішення про розгляд справи без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами;

- накладення штрафу на особу у разі, якщо вона подає документи у паперовій формі і надалі не надсилає їх до суду через ЄСІТС протягом одного дня;

- виключення статей процесуальних кодексів щодо обов'язку суду надсилати копію судового рішення у паперовій формі тощо.

НААУ вважає за необхідне також передбачити саме обов'язок суду проводити засідання у режимі відеоконференції, якщо від учасника надійшло відповідне клопотання.

Зважаючи на викладене, НААУ зауважує, що законопроекти мають право на існування лише за умови врахування висловлених пропозицій.

З детальними пропозиціями та зауваженнями можна ознайомитися за посиланням.

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Читайте також:

НААУ підтримала законопроект щодо розширення поняття «недопустимий доказ»

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини