Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено спеціальний порядок компенсації судового збору за рахунок держави: рішення Уряду

Реклама

24 травня 2022 року Кабінет Міністрів прийняв постанову № 620, якою змінив спеціальний порядок компенсації судового збору за рахунок держави. Документ набрав чинності 27 травня.

Приймаючи цю постанову, Уряд виконав окрему ухвалу Верховного Суду від 22 вересня 2021 року у справі № 428/13541/19, у якій Суд констатував наявність неврегульованих суспільних відносин, які виникають з підстав, що стосуються компенсації за рахунок держави судових витрат, понесених відповідачем у разі залишення позову без задоволення, закриття провадження у справі або залишення без розгляду позову позивача, звільненого від сплати судових витрат, що передбачені ч. 7 ст. 141 ЦПК України.

Таким чином, постановою № 620 внесено зміни до урядової постанови від 27 квітня 2006 року № 590 «Про граничні розміри компенсації витрат, пов'язаних з розглядом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави», у якій визначено, зокрема, порядок компенсації витрат у ситуації, коли обидві сторони в цивільній або адміністративній справі звільнені від оплати судових витрат.

До судових витрат входять як судовий збір, так і витрати, пов'язані з розглядом справи, зокрема на професійну правничу допомогу; залучення свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведення експертизи; витребування доказів, проведення огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпечення доказів, а також пов'язані із вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

До внесення змін до постанови № 590 діяв механізм, згідно з яким компенсація таких витрат здійснювалася за рахунок і в межах бюджетних асигнувань судів, якими ухвалено відповідне рішення.

Після внесення змін до цієї постанови компенсація судових витрат у формі судового збору вже буде здійснюватися відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 3 серпня 2011 року № 845.

Відповідні роз'яснення надали фахівці Верховного Суду.

Шукаєш судові рішення, що посилаються на певну статтю чи фрагмент НПА? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Дізнайся про всі переваги системи за посиланням.

Читайте також:

Особливості виконання судових рішень під час воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини