Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент США підписав Закон про ленд-ліз для України

Реклама

Ввечері 9 травня Президент США Джо Байден підписав Закон, що надає розширені повноваження Президенту укладати такі угоди з урядом України надавати або здавати в оренду предмети оборони цьому уряду для захисту цивільного населення в Україні від російського вторгнення та для інших цілей.

Коротка назва документа: "Закон про ленд-ліз у захисту демократії України від 2022 року".

Відповідно до Закону, на 2022 та 2023 фінансові роки Президент може уповноважити уряд Сполучених Штатів надавати або давати в оренду предмети оборони уряду України або урядам країн Східної Європи, які постраждали від вторгнення Російської Федерації в Україну з метою зміцнення обороноздатності цих країн та захисту їхнього мирного населення від потенційного вторгнення або триваючої агресії з боку збройних сил уряду Російської Федерації.

До будь-якої позики або оренди предметів оборони уряду України застосовуються всі закони щодо повернення, відшкодування та погашення за позику або оренду предметів оборони іноземним урядам.

Не пізніше, ніж через 60 днів з дня набрання чинності цього Закону Президент встановлює прискорені процедури для доставки будь-яких предметів оборони, позичених або орендованих уряду України за угодою, укладеною згідно з пунктом (а) для забезпечення своєчасної доставки предметів цьому уряду.

У цьому Законі термін "предмет оборони" має таке значення, що було описане у розділі 47 Закону про контроль за експортом зброї (22 U.S.C. 2794).

Народний депутат «Слуги Народу» Павло Фролов пояснив, що за ухваленим законом Президент США у 2022-2023 фінансових роках (тобто до 30.09.2023) зможе передавати в оренду або надавати Україні або країнам Східної Європи усе необхідне для зміцнення обороноздатності та захисту мирного населення від триваючої збройної агресії рф або навіть від потенційного вторгнення.

«Процедури швидкої поставки до України оборонної продукції встановить американський Президент у строк не пізніше 60 днів. Умови ленд-лізу 1941-45 років, обсяг якого становив 60 млрд доларів, передбачали використання союзниками поставленої техніки, зброї та обладнання до їх знищення, а також повернення до США або оплату вцілілих речей вже після закінчення війни», - нагадав політик.

За словами голови комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка, ухвалення Закону має практичне та символічне значення.

«Символічно, адже Закон було ухвалено ще в 1941 році Франкліном Рузвельтом. Він допоміг отримати перемогу над фашистською Німеччиною. Історія в цьому плані повторюється. І сьогодні США вірять в Україну та її перемогу і готові всіляко підтримувати», - сказав він.

Олександр Мережко звернув увагу, що тепер Україна може отримувати військову допомогу і зброю від США без потреби заздалегідь платити за це.

«Це серйозно посилить нашу обороноздатність в плані отримання військової допомоги: техніки та зброї», - переконаний голова комітету.

В матеріалі "Як вплине Закон про ленд-ліз на економіку України?" читайте про те:

  • Яка саме допомога буде надаватись України в рамках Закону про ленд-ліз?

  • Які умови постачання та як це вплине на економіку України?

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини