Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси отримають право реєструвати шлюби та розлучення і забезпечувати докази: проект ухвалено за основу

Реклама

Сьогодні, 15 лютого, депутати ухвалили за основу законопроект № 5644 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності".

Про це повідомила прес-служба Апарату ВР.

Метою законопроекту є реформування інституту нотаріату, що призведе до посилення інституту нотаріату як гарантії захисту прав фізичних та юридичних осіб, підвищення якості нотаріальних дій, забезпечення доступності нотаріальних та реєстраційних дій, створення нових антирейдерських інструментів.

Законопроектом пропонується:

  • здійснити перехід до єдиного нотаріату, відмовившись від системи поділу нотаріусів на державних та приватних;

  • розширити перелік повноважень нотаріусів, зокрема щодо реєстрації шлюбів та їх розірвання, медіації, як способу позасудового врегулювання спорів, забезпечення доказів, встановлення фактів, що мають юридичне значення;

  • запровадити електронну систему нотаріату;

  • забезпечити доступність надання нотаріальних послуг у кожному нотаріальному окрузі;

  • здійснити передачу низки повноважень у сфері нотаріату від центрального органу виконавчої влади до органу професійного самоврядування нотаріусів.

Раніше заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук повідомляла, що відповідно до законопроекту нотаріуси отримають право:

- реєструвати шлюби та розлучення;

- встановлювати факт родинних відносин між фізичними особами;

- встановлювати факт належності правовстановлюючих документів особі;

- засвідчувати вірність паперової копії електронного документа;

- забезпечувати докази, тобто засвідчувати за письмовою заявою особи дані (інформацію), на підставі яких встановлюється наявність або відсутність обставин, що мають юридичне значення.

Вся звітність для самозайнятих юристів, адвокатів, нотаріусів - в онлайн-сервісі Liga:REPORT. Він нагадає про подання звітів, допоможе заповнити декларацію, звіт з ЄСВ, вести книгу обліку доходів онлайн. А з функцією автозаповнення і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності поданих даних. Замовляйте доступ в Liga:REPORT за 28 грн/міс.

Читайте також:

В Україні поетапно запроваджуватимуть Єдину державну електронну систему е-нотаріату

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини