Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок юридичних послуг в Україні: як минув IIІ квартал 2021 року

Реклама

Компанія ЛІГА:ЗАКОН продовжує ретельно досліджувати юридичний ринок і відстежувати, як ринок юридичних послуг реагує на карантинні обмеження та кризові явища в економіці. Тож ми підготували для вас результати чергового дослідження DATA SMART.

DATA SMART Аналіз - щоквартальний зріз юридичного ринку, побудований на основі даних із відкритих джерел, інформації з Національного юридичного каталогу Liga:BOOK і думок експертів. Він створюється в ЛІГА:ЗАКОН та є частиною щорічного рейтингу юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS, оцінює всі вагомі чинники, що впливають на розвиток ринку юридичних послуг України та динаміку зростання його гравців.

Нагадаємо, що в липні ЛІГА:ЗАКОН створила Експертну раду, до якої увійшли дев'ять відомих спеціалістів - представників юридичного ринку, які представляють великий бізнес, адвокатські об'єднання та консалтинг.

Динаміка ринку

Кількість новостворених юридичних компаній у III кварталі продовжує суттєво скорочуватися порівняно з тим самим періодом у 2020 та 2019 роках, а кількість компаній, які закриваються, навпаки, продовжує збільшуватися. Це свідчить про те, що ринок не тільки не зростає, а й звужується, і клієнтів на всіх не вистачає. Високі ціни на газ, нафту та інші види палива дуже боляче вдарять по вітчизняному бізнесу в галузі виробництва та логістики, а відтак, ця хвиля неодмінно докотиться і до сфери консалтингу, тож зима буде складною і всім доведеться відчутно затягнути паски.

Процес «стискання» ринку вже дуже гарно ілюструють дані щодо юридичних компаній, які припиняють свою діяльність. Представники ринку не прогнозують поліпшення ситуації, а на зиму мають досить песимістичний прогноз. Поки що чергова хвиля COVID в Україні лише набирає обертів. Усі опитані нами експерти одностайні, що черговий локдаун негативно вплине на стан ринку. Одночасно із суттєвим підвищенням цін на енергоносії така ситуація утворює «ідеальний шторм» майже для всіх галузей реального сектора економіки. Попереду черговий великий стрес-тест для вітчизняної економіки.

Дивлячись на цифри, можна сказати, що основними пріоритетами юридичних компаній на 2022 рік будуть активність і максимальна ефективність. Треба чітко окреслити портрет потенційного клієнта, зрозуміти місця концентрації таких клієнтів і визначити перелік інструментів для комунікацій з ними, знайти кваліфікованих фахівців з інтернет-маркетингу та розумно вкласти кошти в розвиток цифрових каналів.

Звичайно, основна боротьба між юридичними компаніями та самозайнятими адвокатами за клієнтів буде проходити в онлайн-просторі. Власне, онлайн-канали із залучення клієнтів на час посилення карантинних обмежень стають безальтернативним джерелом для лідів. Вартість контекстної реклами по ключових словах «адвокат» (+ назва міста) або «юрист» (+ назва міста) є дуже високою. Реклама в соціальних мережах зараз теж не є дешевим задоволенням і не завжди забезпечує бажану ефективність.

Такі обставини формують перед керуючими партнерами юридичних фірм декілька серйозних викликів. По-перше, кількість, якість і різноманітність створеного контенту. Бо цікаві тексти це дуже добре, але тепер ще не можна ігнорувати і відеоформат. Тобто потрібно інвестувати і в якісний відеоконтент. Бо контент - це кров юридичного бізнесу. По-друге, чітке формулювання цілей, завдань і бюджетів для проведення онлайн-кампаній. Не всі на цьому, на жаль, добре знаються і розуміють, як правильно поставити завдання підлеглим і підрядникам, на що звернути увагу, який бюджет затвердити і за якими показниками вимірювати ефективність його використання. Нерідко трапляються випадки, коли не канали чи інструменти є неефективними, а вони лише неправильно налаштовані або неправильно побудовані маркетингові комунікації чи сформовані пропозиції.

Конкуренція в онлайн-просторі зростає щоденно, тож треба діяти фахово, системно та постійно відстежувати ефективність/результат. Дуже важливо максимально оперативно коригувати кампанії, якщо один чи декілька інструментів «пробуксовують» і дають незадовільні результати. І, по-третє, це кваліфіковані фахівці (підрядники) з digital-маркетингу, SEO, PPC і SMM. Одна людина вже не може мати однаково високу кваліфікацію у веб-дизайні, SEO-просуванні, налаштуванні контекстної реклами та адмініструванні соціальних мереж. Проте можна і потрібно знайти людину, яка фахово орієнтується в базових питаннях за кожним напрямком, вміє чітко формулювати технічні завдання, здійснювати поетапний контроль і працювати з аналітикою та визначати ефективність кампаній - це і є портрет гарного фахівця з digital-маркетингу.

Медіаактивність

Активність в засобах масової інформації - невід'ємна частина PR та інструмент забезпечення впізнаваності бренду. Щоквартально ЛІГА:ЗАКОН підбиває підсумки квартального моніторингу за допомогою сервісу медіааналізу Semantrum.

Перша десятка юридичних фірм за показником медіаактивності виглядає таким чином:

1. Кравець і партнери

2. KPMG Law Ukraine

3. Asters

4. Ілляшев та Партнери

5. EY

6. Sayenko Kharenko

7. PwC Legal

8. Juscutum

9. Axon Partners

10. Barristers

З ТОП-50 юридичних компаній за показником медіаактивності ви можете ознайомитися за посиланням.

За переважною більшістю ключових практик спостерігається зниження кількості судових рішень. Це пов'язано з тим, що на ІІІ квартал припав період відпусток, зокрема і в суддів, а також через загальне скорочення кількості суддів і швидкості розгляду справ у судах.

Першість за найбільшою кількістю судових рішень традиційне утримує кримінальне право. За ним у порядку зменшення йдуть судові спори в сфері пенсійного та судового забезпечення, трудового та сімейного права, податкові спори та спори в галузі банківського та інвестиційного права.

Суттєве скорочення кількості судових рішень у ІІІ кварталі спостерігається в секторах сімейних і податкових спорів, спорів у галузі банківського та інвестиційного права, захисту прав споживачів.

Найкращу динаміку за зростанням кількості судових рішень показують спори з бюджетними установами, щодо порядку проведення держзакупівель і приватизації об'єктів, а також щодо пенсійного та соціального забезпечення, що в цілому відповідає ситуації та процесам у державі.

Щодо Національного юридичного каталогу Liga:BOOK, то тенденції щодо найбільш популярних спеціалізацій серед його учасників у ІІІ кварталі такі:

1. Корпоративне право

2. Податки

3. Нерухомість та будівництво

4. Сімейне право

5. Кримінальна практика

6. Банківське та інвестиційне право

7. Бюджет. Держзакупівлі. Приватизація

8. Інтелектуальна власність

9. Стягнення активів

10. Міжнародне право

11. ЗЕД та митниця

12. Агробізнес

13. Захист прав споживачів

14. Позасудове вирішення спорів

15. ІТ-сфера

16. Фінансові послуги. Приватне фінансування

17. Держава. Органи влади

18. Антимонопольне право

19. Транспорт

20. ТЕК та надра. Екологія

Можна зробити висновок, що перша п'ятірка спеціалізацій вельми ілюстративно відображає найбільш конкурентні сфери, де боротьба між юридичними компаніями за клієнтів є найбільш активною.

Варто зауважити, що і в ІV кварталі практики податкового, кримінального та корпоративного права, а також сімейне право будуть вельми запитуваними серед клієнтів. Також високим попитом будуть користуватися спори у сфері пенсійного та судового забезпечення, трудове, банківське та інвестиційне право.

Підбиваючи підсумки, перш за все, запрошуємо до участі в Національному юридичному каталозі Liga:BOOK задля більш ефективного просування юридичної фірми в онлайн-просторі.

Також керівникам юридичних компаній хочемо порадити вже зараз розпочати процес формування стратегії розвитку на 2022 рік. У межах цього процесу визначити основні пріоритети, ключові практики для розвитку та просування, окреслити коло бажаних клієнтів, затвердити стратегію digital-просування: розвиток і SEO-оптимізацію корпоративного сайту, воронок для лідогенерації, сторінок і спільнот у соціальних мережах та месенджерах, розвиток бази розсилок та їх читаності, налагодити процес підготовки якісної та бізнес-орієнтованої аналітики, визначитися з членством у ділових та галузевих асоціаціях і клубах на наступний рік та тактикою залучення клієнтів у цих спільнотах, окреслити коло ділових та галузевих заходів для участі, визначити ключові ЗМІ для співпраці, рейтинги, в які будете подавати анкети, а також затвердити бюджетні плани і програму мотивації співробітників. І, найголовніше, це рухатись вперед та не опускати руки, бо вдача завжди посміхається наполегливим.

Олександр Липський,

керівник Медіа-центру ЛІГА:ЗАКОН,

голова експертної ради ЛІГА:ЗАКОН

Читайте також: Рейтинг медіаактивності юридичних компаній за 3 квартал - оголошено ТОП-50

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини