Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доброчесність прокурорів та зарплата, як у суддів: про що говорили на конференції щодо реформи прокуратури

Реклама

Сьогодні, 28 вересня, відбулась конференція «Реформа прокуратури України 2019-2021 років: здобутки та подальші кроки», організована Офісом Ради Європи в Україні.

Панельні дискусії були присвячені таким темам:

  • реформа прокуратури в Україні у світлі принципів незалежності, прозорості та доброчесності;

  • ефективність та професіоналізм діяльності прокурора як орієнтир для подальшого розвитку прокуратури.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова подякувала всім міжнародним партнерам за підтримку та допомогу в проведенні реформи.

"Ми вдячні міжнародним партнерам, які допомогли нам пройти безпрецедентно швидко, в ковідний рік, цю дорогу, вона нам була потрібна. Ми вперше в історії прокуратури розробили Стратегію розвитку органів прокуратури на три роки, до неї - операційний план на ці три роки. Тобто це не голослівно і по ньому ми рухаємось", - розповіла вона.

Генеральний прокурор зазначила, що завершився перехідний етап реформи - першорядні завдання з атестації кадрів і перезавантаження інституції виконані, а також ухвалене законодавство, яке закріплює результати перетворень. Крім того сформовані органи прокурорського самоврядування - Рада прокурорів та дисциплінарний орган,  які є основою прокурорської незалежності.

"Завжди прокурорів боялися, їх ставили в окрему касту. Ми зараз змінюємо підходи: прокурор - це захисник основоположних, конституційних прав всіх громадян. Тому виходячи із таких посилів ми продовжуємо нашу реформу. Я б казала, що ми продовжуємо свій розвиток. І розвиток органів прокуратури на сьогодні - це робота для людей і постійне самоочищення. За останні півтора роки, що я Генеральний прокурор, ми більше 30 прокурорів, які пройшли атестацію, притягнули до відповідальності за хабарі. І мені здається, що коли система здатна очищуватися сама - тоді вона здатна викликати довіру і у людей, тоді вона здатна бути дійсно тим інструментом, для якого вона створювалась - це справедливість", - розповіла вона.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов вказав, що підтримка реформи кримінальної юстиції залишається пріоритетним питанням для Ради Європи.

Директор з прав людини Генерального Директорату прав людини і верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель зазначив, що на погляд Ради Європи важливими є такі напрямки реформи:

  • незалежність і підзвітність;

  • доброчесність і довіра громадськості.

Лорена Бахмайєр, консультант Ради Європи, підкреслила важливість прийняття Закону № 113-IX.

Читайте матеріали: Що буде з прокурорами: Закон набрав чинності

Обов'язковість проходження атестації для прокурорів: Закон прийнято

Також вона зазначила, що має бути усунена розбіжність в зарплатах прокурорів і суддів.

"Якщо ми говоримо про розвиток до прокуратури, яка відповідає тому, що ми вважаємо органом судової влади з іншими функціями в системі, то зарплата прокурорів повинна бути співмірною їхній ролі і відповідальності", - наголосила вона.

Святкові знижки до Дня юриста та 30-річчя ЛІГА:ЗАКОН. Реєструйтеся на презентацію цифрових рішень LIGA360 для юристів й адвокатів НААУ - придбайте рішення зі знижкою 30%. Деталі акції за посиланням.

Читайте також: Зниження рецидивної злочинності - законодавчі пропозиції

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини