Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд оприлюднив огляд актуальної судової практики КАС ВС за березень 2021 року

Реклама

Верховний Суд пропонує ознайомитися з оглядом актуальної судової практики Касаційного адміністративного суду у складі ВС, в якому представлені рішення, внесені до ЄДРСР, за березень 2021 року.

У ньому вміщено низку важливих правових позицій КАС ВС, сформульованих під час розгляду адміністративних справ, повідомляє прес-служба суду.

Зокрема, викладено висновки об'єднаної палати КАС ВС у справах про:

- застосування санкцій до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та дискреційні повноваження міністерства за наслідками розгляду подання уповноваженого органу;

- зарахування на пільгових умовах періоду участі в антитерористичній операції для призначення поліцейському пенсії за вислугу років.

У справах щодо податків, зборів та інших обов'язкових платежів наведено, зокрема, висновки судової палати про:

- застосування пільгової ставки податку з доходів нерезидентів;

- застосування фінансових санкцій за фактом продажу алкогольних напоїв особі, яка не досягла 18 років;

- коригування митної вартості товарів під час спрацювання профілів ризиків і наявності інформації про оформлення в митному відношенні ідентичних і подібних товарів іншими особами.

У справах щодо захисту соціальних прав містяться правові позиції, зокрема, стосовно:

- права на розміщення зовнішньої реклами у м. Києві відповідно до принципу мовчазної згоди;

- застосування строку звернення до суду у соціальних спорах;

- одночасного застосування до суб'єкта господарювання штрафних санкцій та внесення припису про усунення виявлених порушень щодо недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

У справах щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян - правові позиції, зокрема, про:

- визначення місця виконання рішення у значенні частини другої статті 24 Закону «Про виконавче провадження» як умови, з якою частина друга статті 25 Закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших судів» пов'язує підвідомчість виконавчого документа приватному виконавцю з огляду на територіальні межі його діяльності;

- скасування або визнання нечинним акта суб'єкта владних повноважень;

- необхідність отримання дозволу відповідно до статті 21 Закону «Про охорону праці» на проведення робіт зі збирання рідких побутових відходів та стічних вод.

Предметом розгляду Касаційного адміністративного суду були також інші питання застосування законодавчих норм, зокрема й процесуального характеру, стосовно невиконання судом приписів статті 264 КАС, вирішення питання про відшкодування судових витрат після ухвалення рішення по суті позовних вимог тощо.

Контролюйте надходження судових рішень за вашими темами. LIGA360: ЮРИСТ - це щоденні оновлення справ, доступ до 90 млн судових рішень й зручні фільтри для пошуку. Дізнайтеся більше про інструменти LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Нацбанк змінив порядок виконання розрахункових документів стягувачів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини