Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заходи забезпечення позову в реєстраційних кейсах: як це працює

Реклама

Які особливості забезпечення позову в реєстраційних кейсах, зокрема у справах про скасування наказів Міністерства юстиції, прийнятих за результатом розгляду скарг у сфері державної реєстрації, роз'яснила заступник керівника Офісу протидії рейдерству Мін'юсту Олена Антонюк.

За словами пані Антонюк, заходи забезпечення позову - це механізм запобігання можливим порушенням майнових прав чи інтересів юридичної або фізичної особи. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд оцінює доводи заявника щодо необхідності вжиття таких заходів з урахуванням розумності, обґрунтованості, адекватності вимог заявника, забезпечення збалансованості інтересів сторін, імовірності настання негативних наслідків у разі незастосування відповідного механізму. Такі заходи мають вживатися лише в межах позовних вимог, бути адекватними та співмірними позовним вимогам.

Забезпечення позову про скасування відповідного наказу Мін'юсту можливе у разі наявності достатньо обґрунтованого припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача (постанови Верховного Суду від 13 січня 2021 року у справі № 910/9855/20, від 15 червня 2020 року у справі № 910/12641/19).

При цьому зупинення дії наказу Мін'юсту щодо реєстраційного кейсу, а також зупинення реєстраційних записів, проведених на підставі цього наказу, у порядку забезпечення позову є незаконним. Такого висновку Верховний Суд дійшов у постанові від 13 січня 2021 року в справі № 910/9855/20. Фабула останнього кейсу така: позивач у судовому порядку оскаржив наказ Мін'юсту, яким було задоволено скаргу та скасовано реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань (ЄДР) щодо певного суб'єкта господарювання, а саме - державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи. Заразом він подав заяву про забезпечення позову, в якій, зокрема, просив зупинити дію наказу Мін'юсту та відповідних реєстраційних записів.

Суд першої інстанції у задоволенні цієї заяви відмовив, але апеляційний суд був протилежної думки і виніс ухвалу про вжиття заходів забезпечення позову. Крапки над «і» у цій правовій ситуації розставив суд касаційної інстанції. ВС у своїй постанові вказав на неправомірність забезпечення позову шляхом зупинення дії як реєстраційних записів, проведених на підставі наказу Мін'юсту, так і самого наказу, з таких мотивів:

- Під час вирішення питання про заходи забезпечення обґрунтованість позову не досліджується, позаяк є предметом судового аналізу під час розгляду справи по суті, за наслідками якого на підставі оцінки доказів суд робить висновок про правомірність чи неправомірність наказу та наявність чи відсутність підстав для його скасування.

- Доводи позивача щодо вжиття вказаних заходів забезпечення позову є аналогічними тим, які зазначені у позові, відтак їх перевірка судом фактично призведе до вирішення спору по суті, а не до встановлення підстав для забезпечення позову.

- Зупинивши дію наказу Мін'юсту, за відсутності рішення про визнання його протиправним апеляційний суд втрутився у компетенцію Мін'юсту та фактично надав можливість не виконувати чинний наказ.

Зверніть увагу, що ухвала суду про зупинення дії реєстраційних записів не може бути виконана з огляду на відсутність технічної можливості вчинення відповідної реєстраційної дії у ЄДР і Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Тому проведення державним реєстратором на виконання такої ухвали реєстраційних дій, які не обумовлюються резолютивною частиною самого судового рішення (наприклад, коли не йдеться про скасування чи припинення реєстраційних записів, дія яких зупинена судом на забезпечення позову), породжує нові спори та скарги.

Захистити своє майно від рейдерів допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Держреєстраторам нададуть доступ до відомостей, що містяться на паперових носіях БТІ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини