Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд вказав на важливі аспекти при тлумаченні заповіту

Реклама

Колегія суддів Цивільного суду ВС, залишаючи без змін рішення судів попередніх інстанцій, вказала на відсутність підстав для тлумачення заповіту.

Якщо відсутність розділових знаків та неправильне вживання деяких із них не впливають на зміст тексту заповіту, то вони не є підставою для його тлумачення.

Відповідну постанову у справі № 378/1160/15-ц ВС прийняв 30.07.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням.

Згідно зі статтею 1256 ЦК України тлумачення заповіту може бути здійснене після відкриття спадщини самими спадкоємцями. У разі спору між спадкоємцями тлумачення заповіту здійснюється судом відповідно до статті 213 цього Кодексу.

Проте тлумачення заповіту судом не повинно змінювати волі заповідача, тобто підміняти собою сам заповіт. Суд не може брати на себе права власника щодо розпоряджання його майном на випадок смерті. Тлумачення заповіту є лише інструментом з'ясування волі заповідача після його смерті. Отже, суд, здійснюючи тлумачення заповіту, не повинен виходити за межі цього процесу та змінювати (доповнювати) зміст заповіту, що може спотворити волю заповідача.

Верховний Суд зазначив, що в тексті заповіту є пунктуаційні помилки. Проте відсутність зазначених розділових знаків та неправильне вживання деяких із них не впливають на зміст тексту заповіту. Ці помилки свідчать про неналежну мовну компетенцію нотаріуса, оскільки він оформляє текст складеного кимсь заповіту.

Місцевим судом встановлено, що оспорюваний заповіт не ускладнений неоднаковим використанням у ньому слів, понять термінів, які є загальноприйнятими у сфері речових відносин, з його змісту чітко вбачається воля заповідача.

Марафон знижок до Дня юриста! Обирайте комплексні рішення для юриста, адвоката та партнера юридичного бізнесу зі знижкою 30%. Будьте в курсі змін НПА, у тому числі нових надходжень та законопроектів, судових рішень, розкладу судових засідань, контролюйте контрагентів та партнерів в єдиному просторі для професійної роботи LIGA360. Замовити зі знижкою.

Читайте також:

Верховний Суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Що потрібно знати про спадковий договір

Як автоматично набути у власність землю при спадкуванні розташованої на ній будівлі?

ВС висловився стосовно встановлення факту проживання однією сім'єю та визнання особи спадкоємцем

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини