Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поетапне впровадження ЄСІТС: оприлюднено текст законопроекту

Реклама

Оприлюднено текст законопроекту № 3985 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи", повідомляє портал «Судова влада України».

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

Зазначеним законопроектом передбачено внесення деяких змін до перехідніх положень процесуальних кодексів. Зокрема, передбачається, що етапи та ті модулі ЄСІТС, що вводитимуться в експлуатацію, затверджуватимуться рішенням Вищої ради правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України.

Як вказано у пояснювальній записці, основною метою його прийняття є забезпечення початку функціонування окремих модулів (підсистем) та поетапне впровадження ЄСІТС.

Зокрема, законопроектом передбачається внесення змін до Господарського процесуального та Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства та Закону «Про Вищу раду правосуддя».

Передбачається, що створення та забезпечення функціонування ЄСІТС здійснюється поетапно.

Окремі підсистеми чи модулі ЄСІТС починають функціонувати за кожним етапом через 30 днів з дня опублікування оголошення Вищою радою правосуддя у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади відповідного оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми чи модуля ЄСІТС.

Також підвищується роль Вищої ради правосуддя в процесах запровадження ЄСІТС.

Зазначено, що оскільки на сьогодні підсистеми ЄСІТС знаходяться на різному етапі готовності, доцільно передбачити її поетапне запровадження, що дозволить розпочати використання підсистем і модулів, які вже знаходяться на фінальному етапі їх розробки, не чекаючи готовності інших підсистем, розробка яких знаходиться на початковому етапі. Таке поетапне запровадження ЄСІТС також дасть змогу забезпечити комплексну підготовку до початку її функціонування на належному рівні в судах та органах і установах системи правосуддя.

Окрім того, поетапне впровадження ЄСІТС, на думку авторів законопроекту, дасть змогу зекономити кошти державного бюджету та кошти сторін судової справи, зокрема, в частині витрат на відправку кореспонденції та ознайомлення з матеріалами справи, оскільки після введення в дію підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» у суду буде можливість в електронному вигляді направляти сторонам судові виклики та повідомлення, процесуальні документи та рішення по справі, сторони зможуть дистанційно ознайомлюватись з матеріалами судової справи, подавати клопотання, заяви, сплачувати судові збори, отримувати матеріали і знайомитися з ними, подавати апеляційні, касаційні скарги тощо.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи за контрагентами, аналізуйте правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію із Системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Нові виклики - нові можливості. Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників і партнерів. Час замовити тестовий доступ

Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Адвокатам спростять доступ до електронного судочинства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини