Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перелік витрат ФОП на загальній системі оподаткування: Закон № 466

Реклама

Законом № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до пп. 177.4.3 ст. 177 Податкового кодексу щодо переліку витрат фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування (набрали чинності з 23 травня 2020 року).

Відповідні норми нагадало Головне управління ДПС у Запорізькій області.

До переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, включаються, зокрема (пп. 177.4.3 ст. 177 ПКУ):

- суми податків, зборів, пов'язаних з проведенням господарської діяльності такого підприємця;

- суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом;

- платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов'язаних з господарською діяльністю підприємця.

Разом з тим до складу витрат не включаються:

- ПДВ для фізичної особи - підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ;

- акцизний податок;

- податок на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності;

- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об'єктів житлової нерухомості (до змін було податок на майно).

Отже, згідно зі змінами (з 23 травня 2020 року) до переліку витрат фізичної особи - підприємця включається плата за землю, транспортний податок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об'єктів нежитлової нерухомості.

У Головному управлінні ДПС у Запорізькій області нагадали, що об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця (п. 177.2 ст. 177 ПКУ).

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Зауважте, що лише в липні 2020 скористатися ботом (заплатити податки та подати квартальний звіт) можна без сплати комісії за користування. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Читайте також:

Застосування програмних РРО: завершено держреєстрацію наказів Мінфіну

Встановлено нові штрафи за неповідомлення нотаріусами податківців про укладення договорів оренди

Як оскаржити рішення контролюючого органу: роз'яснення ДПС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини