Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 14 - 27 січня

Реклама

1. Президент призначить трьох суддів

ВРП вирішила внести Президентові України подання про призначення:

Булах Євгенії Миколаївни - на посаду судді Херсонського міського суду Херсонської області;

Уманської Ольги Вікторівни - на посаду судді Новобузького районного суду Миколаївської області;

Цюкала Юрія Вікторовича - на посаду судді господарського суду міста Києва.

Водночас Вища рада правосуддя вирішила відкласти розгляд матеріалів щодо внесення подання Президентові України про призначення Білинського Михайла Володимировича на посаду судді Юр'ївського районного суду Дніпропетровської області.

2. Звільнено у відставку суддю Центрального апеляційного господарського суду

ВРП вирішила звільнити Наталію Пархоменко з посади судді Центрального апеляційного господарського суду у зв'язку з поданням заяви про відставку.

Водночас ВРП ухвалила залишити без розгляду заяву Сергія Космініна про звільнення з посади судді Артемівського районного суду міста Луганська у відставку.

3. Міжнародні та іноземні організації мають сформувати конкурсної комісії для добору у ВККС до 5 лютого

Відповідно до рішення ВРП від 16 січня 2020 року № 96/0/15-20 продовжено строк для надсилання суб'єктом формування складу конкурсної комісії - міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, пропозицій стосовно кандидатів до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ до 5 лютого 2020 року. Окрім того, до 5 лютого 2020 року продовжено строк подання кандидатами із числа міжнародних експертів, запропонованими до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ, документів на підтвердження відповідності вимогам законодавства і Положення про проведення конкурсу.

4. Перелік кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Відповідно до пункту 7 статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» секретаріат ВРП оприлюднила перелік кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Ознайомитись зі списком можна за посиланням.

5. ВРП проти добору членів ради після перевірки міжнародними експертами (консультативний висновок до проекту № 2536)

ВРП не підтримує законопроект № 2536 щодо зміни порядку обрання (призначення) членів ВРП шляхом проведення попередньої перевірки кандидатів Громадською радою міжнародних експертів. Пропонується внести зміни до порядку обрання (призначення) членів ВРП шляхом проведення попередньої перевірки кандидатів Громадською радою міжнародних експертів, утвореною відповідно до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», у зв'язку із чим змінити порядок обрання (призначення) членів ВРП з'їздом суддів України, з'їздом адвокатів України, всеукраїнською конференцією прокурорів, з'їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, Президентом України, Верховною Радою України.

6. ВРП не погодила законопроект № 2484

ВРП не підтримує зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які можуть спричинити виникнення колізії між нормативними актами різної юридичної сили (законопроект № 2484). Рішенням ВРП № 51/0/15-20 затверджено консультативний висновок до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 21 листопада 2019 року, реєстраційний № 2484. Зазначено, що запропоновані зміни можуть спричинити виникнення ієрархічної колізії (колізія між нормативними актами різної юридичної сили), а саме призвести до невідповідності змін, запропонованих законопроектом № 2484, Конституції України в частині припинення повноважень судді за вчинення злочину. З огляду на викладене ВРП не підтримує законопроект № 2484.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191238_za-shcho-khochut-zvlnyati-suddv-zarestrovano-zakonoproekt

7. Вища рада правосуддя наголошує на недоцільності прийняття законопроекту № 2469

Запропонована законопроектом новела, щодо якої визнане рішенням ЄСПЛ порушення Конвенції є безумовною підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, не відповідає міжнародним стандартам. Суб'єкт законодавчої ініціативи пропонує визначити нові обов'язкові підстави звільнення судді: винесення суддею рішення з порушенням статті 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що визнано рішенням Європейського суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного; винесення суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким порушено статтю 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено рішенням ЄСПЛ, яке набрало статусу остаточного, а також збільшити строк притягнення до дисциплінарної відповідальності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192209_suddyam-lkvdovanikh-sudv-proponuyut-pererakhuvati-pens-ta-utrimannya

8. ВРП підтримує законопроект № 2626 про видачу довідок для пенсій суддям

Рішенням № 54/0/15-20 затверджено консультативний висновок до проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо пенсійного забезпечення та щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці». Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити статтю 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» частиною шостою, якою передбачити, що видача документів, які стосуються персональних даних судді, перерахунку судді грошових сум на утримання його у відставці або пенсійних платежів при відсутності ліквідаційної комісії відповідного суду, покладається на новостворені суди: Верховний Суд, апеляційні суди та місцеві суди відповідної спеціалізації. ВРП підтримує законопроект № 2626.

З текстами усіх законопроектів можна ознайомитися в однойменному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

9. ВРП повторно звернулася до міжнародних та іноземних організацій щодо формування складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС

ВРП повторно запросила міжнародні й іноземні організації номінувати своїх представників до складу конкурсної комісії та звернулася до Генерального Секретаря Ради Європи, Генерального Директора Європейського бюро по боротьбі із шахрайством (ОЛАФ), Керуючого Директора Європейського банку реконструкції і розвитку у країнах Східної Європи та Кавказу (ЄБРР) та Генерального Секретаря Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Крім того, ВРП також звернулася до міжнародних та іноземних організацій, з якими Україна відповідно до даних Міністерства закордонних справ України співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, а саме: Президента Європейської організації з питань юстиції (Євроюст), Виконавчого Директора Європейського поліцейського офісу (Європол), Генерального Секретаря Інтерполу, Директора Світового банку у справах Молдови, Білорусі та України, Президента Європейських партнерів проти корупції, керівника Регіонального Офісу в Східній Європі Управління ООН з наркотиків та злочинності.

10. Затверджено Методологію оцінювання професійного досвіду кандидатів на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Проект Методології оцінювання професійного досвіду кандидатів на зайняття посади члена ВККСУ розроблений Національною школою суддів України та надісланий до ВРП. Методологією визначено, що оцінювання професійного досвіду кандидатів на зайняття посади члена ВККСУ полягає у визначенні конкурсною комісією стажу професійної діяльності особи у сфері права за такими показниками: стаж здійснення правосуддя суддею; стаж адвокатської, наукової та викладацької діяльності; участь у законопроектній роботі, наявність наукових публікацій у сфері права; наявність наукового ступеня, вченого звання та професійних здобутків. Методологія містить перелік показників для оцінювання професійного досвіду кандидатів на зайняття посади члена ВККСУ. Документ встановлює шкалювання показників та визначення результатів оцінювання професійного досвіду кандидатів та визначає, що максимальний бал за професійний досвід кандидата становить 10 балів, мінімальний бал - 0 балів.

11. ВРП вжила заходів реагування за фактом спроби впливу на суддю з Запоріжжя

У повідомленні судді зазначено, що у провадженні суду перебуває справа за позовом громадянина У. до громадянина П. про стягнення заборгованості за договором позики. Як вбачається з повідомлення, у судовому засіданні У. заявляв, що часто зустрічається із суддею Ковальовою Ю.В., перебуває з нею в дружніх стосунках і нібито склав заповіт на її користь, у зв'язку із чим висловлював бажання, щоб справа слухалась судом в іншому складі, оскільки вважає суддю необ'єктивною. Суддя Ковальова Ю.В. вважає, що такі дії позивача є намаганням дискредитувати суддю та судову систему в цілому, проявом незаконного впливу, тиску та втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, і просить вжити необхідних заходів реагування.

12. Обрано заступника Голови Вищої ради правосуддя

Вища рада правосуддя шляхом таємного голосування одноголосно вирішила обрати Олексія Маловацького заступником Голови Вищої ради правосуддя.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини