Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР рекомендовано ліквідувати електронні майданчики-посередники при оцінці майна

Реклама

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 31 жовтня рекомендував Парламенту схвалити за основу комітетську редакцію законопроекту № 2047-д про ліквідацію електронних майданчиків-посередників при оцінці майна.

Законопроектом, розробленим н.д. Мар'яном Заблоцьким, запропоновано з 1 січня 2020 року повністю вилучити електронні майданчики-посередники та відкрити прямий доступ до баз Фонду держмайна. Зараз інформацію про вартість майна перед продажем можна внести до електронної бази Фонду виключно через авторизовані електронні майданчики. Вартість послуг майданчиків досягає близько 1800 грн, які сплачує власник майна.

Прийняття законопроекту в цілому дасть змогу самостійно оцінювати майно без залучення оцінщиків. Кожен громадянин зможе внести до бази Фонду інформацію та автоматично порахувати середню вартість майна. Таким чином, законопроект значно здешевлює та спрощує процес оцінки майна для громадян та знищує монополію власників електронних майданчиків в цій сфері.

Законопроект передбачає, що:

1) з 1 січня 2020 року запроваджується нова спрощена модель оцінки об'єктів нерухомості, яка дасть змогу проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та прискорить процедуру укладення правочинів з нерухомістю. Завдяки цій системі будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо об'єкта нерухомості. Якщо така особа не згодна з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, вона має право звернутись до суб'єкта оціночної діяльності, оцінювача і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку (яку адмініструє Фонд держмайна) (так є на сьогодні);

2) нотаріуси отримають право безоплатного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об'єктів нерухомості;

3) інформація з Єдиної бази звітів про оцінку буде відкритою, передбачено автоматичне оприлюднення всієї інформації про об'єкт нерухомості та його вартість в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна відповідно до Закону "Про захист персональних даних");

4) звіти про оцінку зберігатимуться в Єдиній базі в електронній формі;

5) Державний бюджет України отримає додаткові надходження шляхом спрямування плати за формування довідок у розмірі 2,5 % від прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої на 1 січня календарного року, за одну операцію, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них до Єдиної бази звітів про оцінку - 10 % (близько 300 грн. замість 1800 грн. на користь приватних електронних майданчиків, як це відбувається зараз). Розмір прожиткового мінімуму легко можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН;

6) для суспільства та професійної спільноти (оцінювачів, нотаріусів, антикорупційних організацій та контролюючих органів) Єдина база звітів про оцінку стане відкритим, безкоштовним, зручним та інтерактивним сервісом (замість щотижневого оприлюднення неповних електронних таблиць у ручному режимі).

«Законопроект авторства Мар'яна Заблоцького передбачає якомога швидше подолання схем в оцінці майна», - заявив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк. - «Під час розгляду законопроектів у нас на комітеті була ситуація, коли виявилося, що ми не розуміємо, навіщо взагалі існували ці електронні майданчики. Тож було б гарним прикладом також звернутися від комітету до НАБУ, аби зрозуміти, як вони взагалі з'явилися, хто допомагав цьому серед державних структур».

Комітет не підтримав альтернативну версію законопроекту авторства О. Дубінського, оскільки вона включала непрофільні для комітету питання. Зокрема, йдеться про врегулювання діяльності електронної системи державних закупівель ProZorro.

«Можливо, питання діяльності ProZorro та оплату послуг системи дійсно треба вивчати та розбиратися. Але це не предмет відання нашого комітету», - підкреслив голова комітету Данило Гетманцев. - «Це прямо порушує норми Закону про державні закупівлі, які забороняють вносити зміни іншими законодавчими актами, і Податкового кодексу, які забороняють вносити зміни іншими законодавчими актами. Це дві основні перепони, чому ми не можемо вирішити обидва питання одним законопроектом».

Нагадаємо, аби незаконні дії не вчинили щодо вашого майна, варто скористатися сервісом SMS-Маяк. SMS-інформування суттєво підвищує шанси на оперативне реагування й ефективний захист порушених прав, адже фактор часу тут є чи не найважливішим. Від швидкості реагування законного власника на захоплення майна залежить ймовірність повернення вкраденого.

Інноваційний сервіс SMS-Маяк попередить фізичних та юридичних осіб про зміну статусу об'єктів нерухомого майна в Державному реєстрі прав на нерухоме майно і власників про подання заявок на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо об'єктів нерухомого майна, а також дату і час реєстрації таких заяв.

Сервіс SMS-Маяк Земля дасть можливість отримувати повідомлення про будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок на ранніх стадіях; повідомить про факт подання, суть заяви на зміну статусу ділянки, а також про прийняття рішення щодо зміни статусу. Робота сервісу вимагає автентифікації за допомогою ЕЦП.

Сервіс SMS-Маяк Іпотека дасть змогу іпотекодержателю відстежувати зміни статусу будь-якого об'єкта нерухомого майна, який передано йому в іпотеку. Завдяки сервісу іпотекодержатель зможе отримувати повідомлення про будь-які можливі реєстраційні дії стосовно об'єктів, поставлених на моніторинг, ще на стадії подання заяви та до прийняття відповідного рішення реєстратором. Сервіс повідомить користувача не про реєстраційну дію, що вже сталася, а про факт подання заяви щодо об'єкта іпотеки, поставленого на моніторинг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини