Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190062_z-novogo-roku-znikne-ukranske-shampanske-zakon-opublkovano

1. З 1 січня 2020 року встановлюється захист географічних зазначень у назвах продуктів

11 жовтня в "Голосі України"  опубліковано Закон № 123-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень".  Правова охорона зареєстрованим географічним зазначенням надається безстроково. Разом з тим, дію реєстрації можуть припинити достроково. Обсяг правової охорони визначається характеристиками товару і межами географічного місця його походження, зазначеними в Реєстрі. Право на державну реєстрацію географічного зазначення має об'єднання осіб, які виробляють товар та/або видобувають, та/або переробляють сировину для товару, особлива якість, репутація чи інші характеристики якого зумовлені цим географічним місцем. При цьому об'єднання осіб означає будь-яку сукупність осіб незалежно від її організаційно-правової форми або складу. Для реєстрації географічного зазначення товар, для якого заявляється це зазначення, повинен відповідати специфікації товару, погодженій спеціально уповноваженим органом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189901_pravki-lozovogo-skasovan-chastkovo-proslukhovuvannya-deputatv-ne-dozvoleno-zakon-priynyato

2. Внесено зміни до КПК

9 жовтня на підпис Президенту направлено Закон щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства  (проект № 1009, прийнятий 4 жовтня). Закон частково скасовує так звані "правки Лозового", проте залишає чинною норму щодо складових недоторканності народного депутата: тільки за згодою ВР на притягнення до кримінальної відповідальності дозволяється обшук, затримання чи огляд особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Змінено правила накладення арешту на майно, складення протоколу про затримання, порядок продовження строків досудового розслідування тощо. Закон набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням (крім ряду положень).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189908_skhvaleno-programu-dyalnost-uryadu

3. Визначено п'ятирічну програму діяльності Уряду

9 жовтня голова ВР підписав постанову № 188-IX  "Про Програму діяльності Кабінету Міністрів", прийняту 4 жовтня. Програма направлена на створення нових ринків, створення нових робочих місць і збільшення експорту України і розписана на 5 років. Серед планів Уряду: реформування виконавчого провадження та запровадження нових реєстрів .

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190031_za-vikrittya-zlochinu-splatyat-10--vd-zavdano-nim-shkodi-profkomtet-rekomenduvav-zakonoproekt-ukhvaliti-v-tslomu

4. ВР рекомендовано прийняти Закон про захист викривачів корупції

9 жовтня Комітет з питань антикорупційної політики рекомендував прийняти як Закон проект № 1010 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції»,  прийнятий за основу 13 вересня. Зокрема, погоджено розмір винагороди за викриття злочину: виплата становить 10% завданої державі шкоди корупційним діянням. Окрім того, затверджено, що розподіл винагороди між кількома викривачами здійснюється  у рівних частинах.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189934_zelenskiy-priznachiv-20-suddv

5. Призначено 20 місцевих суддів

Указом Президента від 7 жовтня № 735/2019 призначено 20 суддів на посади у місцевих загальних судах, зокрема, в Оболонський райсуд міста Києва призначено Белоконну Інну Вікторівну.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189909_dinomu-rakhunku-dlya-splati-podatkv--zborv-buti-priynyato-zakoni

6. Прийнято закони про єдиний рахунок для податків і зборів

4 жовтня ВР прийняла взаємопов'язані закони (проект № 1049) та (проект № 1051) щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ, крім сплати ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту. Сплачувати податки і збори, а також ЄСВ слід буде через е-кабінет платника податків на єдиний рахунок, який буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби. Закони почнуть діяти повною мірою з 1 січня 2021 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189917_uryad-vregulyuvav-pitannya-vdnosno-mitnogo-oformlennya-vroblyakh

7. Врегульовано порядок безштрафного митного оформлення "євроблях"

4 жовтня набула чинності постанова Кабміну № 862 щодо митного оформлення транспортних засобів, що ввозяться в Україну. Оскільки застосування санкцій за порушення митних правил при ввезенні авто на іноземній реєстрації відстрочено до 31 грудня 2019 року - продовжено строк застосування Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України. Також відновлено дію  постанови Кабміну від 13 лютого 2019 року № 101 щодо використання при митному оформленні ТС, які підпадають під дію Тимчасового порядку, сертифіката відповідності, в якому визначено рівень екологічних норм.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189962_mnstr-yustits-poverne-skargu-antireydersky-koms-yakshcho-ta-nepovno-vivchila-obstavini-zakhoplennya

8. Антирейдерська комісія повторно розглядатиме скарги, якщо недостатньо дослідила обставини захоплення

Наказом Мінюсту від 2 жовтня № 3069/5  змінено Положення про Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Міністр юстиції України, його перший заступник або заступник з питань державної реєстрації зможуть повернути скаргу на повторний розгляд комісії з мотивів невідповідності висновку вимогам законодавства або якщо комісія не дослідила обставини скарги в повному обсязі. На повторний розгляд можуть викликати сторони. В новому висновку комісія має врахувати або відхилити зауваження з відповідним обґрунтуванням. Зверніть увагу, що найефективнішим захистом від рейдерів є інформація. Поставивши свою нерухомість на контроль у сервісі SMS-Маяк, ви одразу дізнаєтесь про незаконну перереєстрацію нерухомості та зможете вчасно звернутись до комісії або до суду.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189969_rozpochavsya-drugiy-etap-reformi-prokuraturi

9. Триває реформа прокуратури

Генеральний прокурор повідомив про проведення аудиту проваджень, розслідування яких здійснювала Генпрокуратура, яка з 20 листопада втрачає слідчі повноваження. Послідовно проводиться аудит всіх триваючих кримінальних проваджень - вони направляються за підслідністю. Паралельно розгортається реформа органів прокуратури. Крім того запроваджується регулярна перевірка доброчесності із залученням НАБУ.  Наказом № 215/114  визначено порядок обміну інформацією для формування об'єктивної характеристики кандидатів в прокурорів, яких переводять або призначають в Офіс Генерального прокурора, обласні та окружні прокуратури, іншою необхідною для атестації інформацією. З 4 жовтня Генпрокурор приймає  письмові заяви від прокурорів ГПУ (включаючи прокурорів Головної військової прокуратури та секретаріату Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів) про переведення на посаду прокурора в Офісі Генерального прокурора, прокурорів регіональних, військових прокуратур регіонів (на правах регіональних) - на посаду прокурора в обласних прокуратурах, прокурорів місцевих, військових прокуратур гарнізонів - на посаду прокурора в окружних прокуратурах відповідно та про їх намір пройти атестацію.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190045_kodeks-pro-bankrutstvo-zapratsyu-z-1-schnya-2020-zakonoproekt-vklyucheniy-u-poryadok-denniy

10. Кодекс з процедур банкрутства може не запрацювати з 21 жовтня

 Кодекс України з процедур банкрутства було опубліковано в "Голосі України" від 20 квітня, отже він має бути введений в дію з 21 жовтня 2019 року. Разом з тим, в порядок денний ВР включено законопроект № 2131-1  , який відтерміновує введення в дію Кодексу до 1 січня 2020 року. Дату створення електронної торгової системи та авторизації електронних майданчиків пропонується перенести на 1 листопада 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини