Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зеленський доручив скоротити строки розгляду справ про усиновлення і позбавлення батьківських прав

Реклама

Президент 30 вересня підписав Указ № 721/2019 "Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей".

Кабінету Міністрів доручено за 6 місяців розробити законопроект про скорочення процесуальних строків судового розгляду справ, що стосуються усиновлення, встановлення опіки, піклування, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав. Законопроект має враховувати положення Європейської конвенції про здійснення прав дітей.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187581_stvoryutsya-komsya-z-pitan-mzhnarodnogo-usinovlennya

Крім того, до 1 грудня Президент чекає пропозицій щодо приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення разом із відповідним проектом про внесення змін до законів.

З 2020 року планується збільшити розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях.

Також доручено запровадити ефективний механізм отримання достовірної та актуальної інформації про дотримання прав усиновлених дітей, які проживають за межами України, дієвого реагування на виявлені факти порушення їх прав.

До 1 січня 2020 року мають перевірити умови утримання, проживання, навчання, виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у школах-інтернатах, дитячих будинках, будинках дитини, дитячих будинках-інтернатах, притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, інших закладах інституційного догляду і виховання дітей.

У разі виявлення порушень будуть вживати невідкладні заходів реагування щодо відновлення прав дітей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини