Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 25 - 30 вересня

Реклама

1. Голосіївського суддю звільнено за упередженість

ВРП ухвалила звільнити Андрія Новака з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України. Зокрема, встановлено, що дії судді під час здійснення судочинства у справі, які полягали у спілкуванні з довіреною особою позивача поза межами судового засідання, обговоренні питань грошової винагороди судді за ухвалення рішень на користь позивача та наступному ухваленні таких рішень, свідчать про його упередженість, порушення вимог щодо справедливого та неупередженого розгляду справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства та порушення основоположного права на справедливий суд.

2. Змінено Положення про Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя

З метою удосконалення процедури проведення засідань та прийняття рішень Комісією та її комітетами запропоновано внести зміни до Положення, якими, зокрема, передбачити: рішення Комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комісії; рішення Комітету приймається простою більшістю голосів присутніх членів комітету відкритим голосуванням; засідання комітетів є правомочними, якщо на них присутня більшість від їх складу.

3. Відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя

Комісія затвердила пропозиції комітету з дисциплінарних проваджень, а також розглянула дисциплінарне провадження, порушене ВРП стосовно заступника Голови Державної судової адміністрації України Людмили Гізатуліної. Комісія, зокрема, ухвалила підтримати пропозиції комітету з дисциплінарних проваджень та рекомендувати ВРП закрити дисциплінарне провадження стосовно заступника Голови ДСА України Гізатуліної Л.В. у зв'язку з відсутністю у її діях складу дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 4 частини другої статті 65 Закону України «Про державну службу» (дії, що шкодять авторитету державної служби).

4. Народний депутат просив суддю Шостого апеляційного адмінсуду допомогти вирішити справу

ВРП констатувала факт втручання народного депутата в діяльність судді Шостого апеляційного адміністративного суду Епель О.В. Зокрема у повідомленні суддя вказує, що на її особистий номер телефону від невідомого абонента надійшло повідомлення такого змісту: «Доброго ранку! Сподіюся, Ви мене пам'ятаєте. Народний депутат 8, і дасть Бог 9-го скликання. Виграв у представниці ЗЕ більше 1000 голосів, потім суд за її поданням на перерахунок по 15 дільницям. І ось сьогодні в 16:00 Ваша трійка розглядатиме її апеляцію. Правова позиція моєї сторони більш ніж обґрунтована. Готовий надати будь-які пояснення. Прошу допомогти». ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням судді Шостого апеляційного адміністративного суду Оксани Епель.

5. Триває робота з оновлення державних будівельних норм судових будівель

24 вересня 2019 року за ініціативи Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» відбулося обговорення державних будівельних норм судових будівель, а також наступних кроків імплементації ініціативи «Модельні суди». Метою зустрічі представників виконавчої, судової гілок влади та представників суддівського самоврядування є обговорення актуалізації норм будівництва приміщень суду та напрацювання спільних рішень, які могли б бути корисні судовій системі та змогли б покращити доступ громадян до правосуддя.

6. На сайті Вищої ради правосуддя запущено контекстний пошук

З 26 вересня 2019 року розпочав роботу оновлений сайт Вищої ради правосуддя. Сайт створено за підтримки проекту ЄС «Право-Justice». Структуру веб-сайту змінено з огляду на потреби користувачів, передбачено низку нових сервісів. Зокрема, реалізовано можливість контекстного пошуку за рішеннями і документами Вищої ради правосуддя, а саме за прізвищем заявника, судді, прокурора та інших учасників процесів, які тривають у ВРП, тощо. Крім того, будуть доступні анонси, онлайн-трансляції засідань ВРП та інших публічних заходів, підписка на оновлення.

7. Член ВРП Лариса Швецова взяла участь у обговоренні пропозицій регіональних рад щодо реформи правосуддя

Член ВРП Лариса Швецова взяла участь у заході, присвяченому презентації результатів роботи міжрегіональних робочих груп (МРРГ): Основні напрями реформування у сфері банкрутства, виконання судових рішень та судочинства, що орієнтоване на задоволення потреб людей та передбачає участь громадськості. Експерти Проекту ЄС «Право-JUSTICE» представили узагальнені результати роботи МРРГ, яка мала на меті розробку пропозицій щодо секторальної політики у сфері судочинства.

8. Члени ВРП Віктор Грищук та Олег Прудивус взяли участь у міжнародній конференції «Адміністративна юстиція в Польщі та в Україні: порівняльні аспекти»

Під час конференції учасники розглянули актуальні питання здійснення адміністративного судочинства в Україні та Республіці Польща. Обговорення стосувалося конкретних проблемних питань, що виникають під час здійснення адміністративного судочинства, зокрема новел правового регулювання трансферного ціноутворення та судової практики у цій категорії справ, форм протидії уникненню оподаткування, судової медіації в податкових спорах, представництва в адміністративному процесі, дискреції у діяльності фіскальних органів, адміністративного розсуду у податковому провадженні, а також порівняння правового регулювання податку на доходи фізичних осіб в Польщі та в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини