Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ветовано Закон про тимчасові слідчі комісії, оскільки ухвалено Закон про імпічмент

Реклама

Президент 23 вересня 2019 року ветував Закон (проект № 1098) "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України".

В. Зеленський зазначив, що Закон не може бути підписаний, оскільки не відповідає конституційним принципам верховенства права та поділу державної влади.

1. Закон фактично уповноважує Верховну Раду визначати своєю постановою підстави утворення тимчасових слідчих комісій у кожному конкретному випадку, а відтак допускає можливість утворення таких комісій з будь-яких питань, крім визначених частиною четвертою статті 4 (у ч. 4 ст. 4 зазначено підстави, з яких ТСК утворюватися не може: здійснення правосуддя судом; встановлення наявності чи відсутності вини особи у вчиненні кримінального правопорушення, яке є предметом діяльності утвореної ВР іншої слідчої комісії). Водночас перелік підстав для утворення тимчасової слідчої комісії не є вичерпним.

Визначення постановою Верховної Ради завдань ТСК і кола питань, що підлягають розслідуванню, за відсутності чітко встановлених критеріїв визначення суспільного інтересу, а отже і підстав її створення, не відповідає Конституції.

Повноваження ТСК Верховної Ради, яка за частиною першою статті 1 Закону є колегіальним тимчасовим органом Парламенту, є похідними від повноважень, віднесених Конституцією до відання ВРУ, і не можуть виходити за межі таких повноважень.

2. Закріплення Законом можливості регулювання організації та порядку діяльності ТСК, спеціальної тимчасової слідчої комісії та тимчасових спеціальних комісій Парламенту постановами ВР не відповідає частині п'ятій ст. 89 Конституції, за якою організація і порядок діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій ВР встановлюються законом; частині другій статті 19 Конституції, яка зобов'язує органи державної влади діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією.

3. У ч. 1 ст. 31 зазначено, що тимчасова спеціальна комісія створюється для підготовки і доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради на правах головного комітету, якщо предмет правового регулювання таких проектів не належить до предметів відання комітетів, ВР, крім випадку прийняття ВР рішення про створення тимчасової спеціальної комісії з правами головного комітету для продовження роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції.

Президент зазначив, що така редакція ч. 1 ст. 31 Закону виключає можливість утворення Верховною Радою тимчасової спеціальної комісії для підготовки та попереднього розгляду інших питань, віднесених до повноважень Парламенту, ніж ті, що передбачені зазначеним положенням Закону. Це не узгоджується з частиною другою статті 89 Конституції, за якою ВР у межах своїх повноважень може створювати тимчасові спеціальні комісії для підготовки і попереднього розгляду питань.

4. В. Зеленський зазначив, що положення Закону значною мірою відтворюють положення Регламенту Верховної Ради, допускаючи низку змістових і редакційних відмінностей. При цьому Закон не містить положень щодо внесення змін до Регламенту ВР.

5. Президент не може погодитися також із пропонованим Законом підходом щодо унормування в одному законодавчому акті питань організації та порядку діяльності як ТСК і тимчасових спеціальних комісій, так і спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Унормування питань діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії, а також тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій в одному законодавчому акті є невиправданим і таким, що не випливає з положень Конституції.

Президент повернув Закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" для повторного розгляду та запропонував узгодити його положення з вимогами Конституції.

Передісторія

Нагадаємо, 6 червня 2019 року Верховна Рада прийняла Закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" (проект № 1098), який також передбачає запровадження процедури імпічменту Президента. Згідно з інформацією на сайті ВР Закон було прийнято 6 червня, 12 червня підписано спікером А. Парубієм і того ж дня направлено на підпис Президенту.

10 вересня на ранковому засіданні Парламенту прийнято Закон № 39-IX "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)", поданий Президентом України і визначений ним як невідкладний. В. Зеленський підписав його 10 вересня.

Текст законопроекту № 1098, на базі якого прийнято Закон, доступний у модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини