Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прокурора можуть звільнити за лайки "ДНРівцям" у соцмережах

Реклама

Підтримка учасників терористичної організації "ДНР", проросійські погляди, зневажливе ставлення до України, Президента України, військовослужбовців Збройних Сил України, позитивне ставлення до анексії Криму Російською Федерацією, її Президента, наявність у діях прихильного ставлення до закликів щодо насилля за національними ознаками, поширення комуністичної символіки, пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів у соцмережах порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у об`єктивності та неупередженості, у чесності та непідкупності органів прокуратури, що є грубим порушенням правил прокурорської етики і свідчить про неможливість подальшого перебування на посаді прокурора.

Відповідний висновок міститься у постанові Великої Палати від 19 червня 2019 року у справі № 9901/998/18.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна буде у Verdictum.

До Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів надійшла дисциплінарна скарга прокурора Донецької області про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Із дисциплінарної скарги вбачається, що прокурор у соціальній мережі «Одноклассники»:

- висловлювала повагу до комуністичної символіки;

- підтримувала пропаганду комуністичного та націонал-соціалистичного (нацистського) тоталітарних режимів;

- прихильно ставилась до закликів до агресивної війни, розв`язування воєнного конфлікту;

- відкрито підтримувала учасників терористичної організації «ДНР» - шляхом проставлення відміток «считает классным».

14 листопада 2018 року позивачку було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та накладено на неї дисциплінарне стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури.

Позивачка звернулася до суду з позовом, у якому просила визнати протиправним та скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

КАС ВС, відмовляючи у задоволенні позову, погодився з висновком Комісії.

Велика Палата погодилася з рішенням КАС ВС та дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги з огляду на таке.

Згідно з Законом "Про прокуратуру" діяльність прокуратури ґрунтується на засадах законності, справедливості, неупередженості та об'єктивності; презумпції невинуватості; неухильного дотримання вимог професійної етики та поведінки.

Прокурор зобов'язаний діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; додержуватися правил прокурорської етики, зокрема не допускати поведінки, яка дискредитує його як представника прокуратури та може зашкодити авторитету прокуратури.

Статтею 19 Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів визначено, зокрема, що прокурор має суворо дотримуватись обмежень, передбачених антикорупційним законодавством, не допускати будь-яких проявів, які можуть створити враження корупційних, у тому числі вступати у позаслужбові стосунки з метою використання службових повноважень або службового становища.

ВП вважає, що єдина тематика публікацій і відміток виключає їх випадковість та свідчить про їхнє свідоме розміщення на сторінці, а також відхиляє посилання позивачки на злам сторінки з огляду на те, що позивачка не змінювала логін та пароль та не видалила відповідні публікації і відмітки з веб-сторінки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини