Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 3-10 вересня

11 вересня 2018, 11:30
225
0
Автор:
Реклама

1. Після звернення ВРП відкрито кримінальне провадження за фактом погроз судді столичного суду

ГПУ повідомила про стан розгляду подання ВРП за повідомленням про втручання в професійну діяльність судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Тетяни Володимирівни.

Так, ГПУ листом від 11 травня 2018 року повідомила, що подання Вищої ради правосуддя розглянуто в межах компетенції.

Також повідомлено, що 28 січня 2018 року слідчим відділом Дніпровського УП ГУ НП у місті Києві розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України за фактом погроз на адресу судді та членів її родини з боку невстановлених осіб у зв'язку зі здійсненням правосуддя.

Генеральною прокуратурою України повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицької Т.В. були направлені до прокуратури міста Києва.

2. Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення на посади до місцевих судів шести суддів, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання

4 вересня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо внесення подання Президентові України про призначення шести суддів на посади до місцевих судів, які надійшли до ВРП від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення:

Кисіля Романа Валерійовича - на посаду судді Запорізького окружного адміністративного суду;

Сіпаки Андрія Васильовича - на посаду судді Запорізького окружного адміністративного суду;

Тополевої Юлії Володимирівни - на посаду судді Малиновського районного суду міста Одеси;

Нечая Олександра Володимировича - на посаду судді господарського суду міста Києва;

Полішко Вікторії Василівни - на посаду судді Жовтневого районного суду Миколаївської області;

Медюка Сергія Олександровича - на посаду судді Центрального районного суду міста Миколаєва.

3. ВРП ухвалила внести подання Президентові України про переведення судді ВГСУ Білошкап О.В. на посаду судді апеляційного суду Київської області

Вища рада правосуддя 4 вересня 2018 року розглянула рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про переведення суддів з одного суду до іншого.

За результатами розгляду зазначеного питання Вища рада правосуддя ухвалила рішення про внесення подання Президентові України про переведення судді Вищого господарського суду України Білошкап Олени Володимирівни на посаду судді апеляційного суду Київської області.

4. ВРП ухвалила внести подання Президентові України про переведення 11 суддів Одеського апеляційного господарського суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України своїм рішенням рекомендувала зазначених суддів для переведення до новоствореного Південно-західного апеляційного господарського суду:

Аленіна Олександра Юрійовича;

Богацької Наталії Станіславівни;

Колоколова Сергія Ігоревича;

Лавриненко Любові Валеріївни;

Мишкіної Марини Альбертівни;

Поліщук Людмили Володимирівни;

Принцевської Наталії Миколаївни;

Савицького Якова Федоровича;

Таран Світлани Валеріївни;

Філінюка Івана Георгійовича;

Ярош Алли Іванівни.

5. Вища рада правосуддя звільнила у відставку двох суддів місцевих судів Закарпатської області

Вища рада правосуддя 4 вересня 2018 року розглянула матеріали щодо звільнення трьох суддів за загальними обставинами, а саме у відставку.

За результатами розгляду Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у зв'язку з поданням заяв про відставку:

Бобрик Ганну Йосипівну - з посади судді господарського суду Закарпатської області;

Конепуда Василя Івановича - з посади судді Воловецького районного суду Закарпатської області.

6. ВРП тимчасово, до 23 жовтня 2018 року, відсторонила суддю Рокитнянського районного суду Київської області Нечепоренка Л.М. від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності

Мотивуючи необхідність тимчасового відсторонення судді Нечепоренка Л.М. від здійснення правосуддя, Генеральний прокурор Луценко Ю.В. зазначив у клопотанні, що під час досудового розслідування встановлено обставини, які вказують на те, що подальше перебування Нечепоренка Л.М. на посаді судді Рокитнянського районного суду Київської області може призвести до настання негативних наслідків. Зокрема, він може вживати заходів до знищення чи спотворення речей і документів, які можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, продовжуючи здійснювати правосуддя, матиме можливість впливати на свідків у кримінальному провадженні, помічників суддів та секретарів Рокитнянського районного суду Київської області, які разом з ним працюють та перебувають у нього в підпорядкуванні, а також інших свідків у кримінальному провадженні з числа працівників суду, більшість із яких на цей час не допитано.

7. ВРП звернеться до ГПУ із запитом про надання інформації щодо розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні за заявою судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Вікторович Н.Ю.

Зокрема, у своєму повідомленні суддя зазначає, що упровадженні Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області перебуває справа про адміністративне правопорушення. Під час її розгляду 30 березня 2018 року до залу судового засідання зайшли вільні слухачі, які назвали себе громадськими активістами. Один із них втручався в хід судового засідання, перешкоджав учасникам висловлюватися, заважав головуючому вести судове засідання, голосно коментував хід судового розгляду, вів аудіо- та відеофіксацію засідання.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача - члена Вищої ради правосуддя Ларису Швецову, ухвалила на підставі пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» звернутися до Генеральної прокуратури України із запитом про надання інформації щодо розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040710000610 від 30 березня 2018 року за заявою судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Вікторович Наталі Юльянівни.

8. ВРП звільнила у відставку суддю Генічеського районного суду та суддю Луцького міськрайонного суду

За результатами розгляду Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у зв'язку з поданням заяв про відставку:

Венглєвську Ніну Броніславівну - з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області;

Ковальчука Василя Олександровича - з посади судді Луцького міськрайонного суду Волинської області.

9. Голова ВРП І.Бенедисюк взяв участь Литовсько-українсько-грузинському юридичному форумі, що проходив 5?8 вересня 2018 року в місті Молетай (Литва)

Під час виступу І.Бенедисюк наголосив, що кінцевим результатом судової реформи в Україні має бути звільнення усіх правових інститутів від політичного впливу та їх відповідність європейським стандартам згідно з принципом верховенства права.

Як зауважив очільник ВРП, у межах судової реформи прийняті важливі законодавчі зміни, що заклали міцний фундамент для подальших системних та інституційних змін у системі правосуддя.

10. ВРП ухвалила звернення до Запорізької обласної ради про неприпустимість звернення до суду у позапроцесуальний спосіб

Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення судді Запорізького районного суду Запорізької області Ачкасова Олександра Михайловича про втручання депутата Запорізької обласної ради VII скликання Гришина Ярослава Володимировича в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, ухвалила звернення до Запорізької обласної ради про неприпустимість таких дій, як звернення до суду у позапроцесуальний спосіб.

11. Член ВРП Лариса Швецова розповіла про шляхи формування довіри суспільства до судової влади

Член ВРП Лариса Швецова під час Литовсько-українсько-грузинського юридичного форуму, що проходив 5?8 вересня 2018 року в місті Молетай (Литва), розповіла про кроки, які необхідно здійснити для формування довіри до судової влади.

На її думку, запорукою успішної реалізації судової реформи є, зокрема, зміцнення ролі судової влади у процесі реформування сектору правосуддя, більш активна участь у законотворчих процесах, розвиток можливостей формування власного бюджету та системи фінансового управління, взаємодія з громадськістю, введення більш ефективних способів оцінки підзвітності та якості судочинства, підвищення рівня доступу до правосуддя та єдності судової практики.

Л.Швецова зауважила, що сьогодні необхідно зосередитись на удосконаленні стратегічного планування, посилити фінансові та комунікаційні можливості системи суддівського самоврядування.

12. У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян

7 вересня 2018 року керівник служби інспекторів Куценко Володимир Дмитрович провів особистий прийом громадян, серед яких були учасники громадських організацій, представники фізичних та юридичних осіб.

Відвідувачі, зокрема, заявляли про порушення судами різних інстанцій вимог законодавства України та незабезпечення у зв'язку з цим права на доступ до правосуддя відповідно до визначених законом процедур судочинства. При цьому зазначено про неетичну поведінку суддів та тривалий розгляд судових справ.

Крім того, громадяни висловлювали прохання роз'яснити порядок звернення з дисциплінарною скаргою щодо дій судді та цікавилися станом розгляду у Вищій раді правосуддя таких скарг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини